Η αντιπολίτευση διαψεύδει ότι ενημερώθηκε για μη περικοπή συντάξεων

Η αντιπολίτευση διαψεύδει ότι ενημερώθηκε για μη περικοπή συντάξεων

Ανακοινώσεις από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ - Τι απαντά το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το τηλεγράφημα

Αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ σύμφωνα με το οποίο «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό και ότι δεν χρειάζεται μείωση συντάξεων καθώς και ότι το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό αλλά δημοσιονομικό» και ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, δεν υπάρχει ακόμη καμία συμφωνία θεσμών - κυβέρνησης.

ΝΔ: Δεν έχουμε καμία ενημέρωση από τους θεσμούς για ακύρωση της μείωσης των συντάξεων

Με αφορμή δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ , το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το μέτρο της νέας περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019. Το μέτρο που δεν υπήρχε καν στο 3ο αχρείαστο Μνημόνιο, ψηφίστηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. κατέθεσε και τροπολογία προ διμήνου για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές, την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου δυστυχώς απέρριψε. Τις ξεκάθαρες αυτές θέσεις της η Ν.Δ. τις επανέλαβε και στη συνάντηση της Τρίτης 11.09.2018 που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους. Έκτοτε, καμία άλλη συνάντηση ή ενημέρωση δεν υπήρξε στην αξιωματική αντιπολίτευση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους Θεσμούς.

Με αυτά τα δεδομένα, καλούμε τη διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης».

Η απάντηση ΑΠΕ-ΜΠΕ

To Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του από ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του».

Στο τηλεγράφημα τονίζεται ότι «οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης», χωρίς να γίνεται ουδεμία αναφορά στη ΝΔ.

ΚΙΝΑΛ: Δεν υπήρξε ενημέρωση από τους θεσμούς για ακύρωση της περικοπής των συντάξεων

Το Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει ότι «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τουλάχιστον όσον αφορά το Κίνημα Αλλαγής», «το σημερινό δημοσίευμα του Α.Π.Ε. περί "ενημέρωσης των κομμάτων" από τους θεσμούς, ότι δεν θα ισχύσει η περικοπή των συντάξεων την 1/12/19».

Στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ότι «αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής με εντολή της Φώφης Γεννηματά, πρότεινε κατά την συνάντηση με τους θεσμούς στις 11/09/2018 την αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου και την κατάργηση της διάταξης για την περικοπή των συντάξεων την 1/01/2019. Διάταξη την οποία προβλέπει ο νόμος που ψήφισαν ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ».

Το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει επίσης ότι έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου από τον περασμένο Ιούνιο και καταλήγει:

«Οι εκπρόσωποι των Θεσμών μας ενημέρωσαν ότι δεν έχουν λάβει καμία σχετική πρόταση από την Κυβέρνηση. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM δεν τοποθετήθηκαν στο θέμα αυτό, ο δε εκπρόσωπος της Ε.Ε., διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις θα παρθούν από το Eurogroup.

Καλούμε το Α.Π.Ε. να αποκαταστήσει το ταχύτερο δυνατόν την αλήθεια.

Όσον μας αφορά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε να αλλάξει συνολικά ο Νόμος Κατρούγκαλου, που μετατρέπει τόσο τις παλιές όσο και τις νέες συντάξεις σε φιλοδωρήματα».