ΝΑΤΟ: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι δεσμευτική για την Ελλάδα

ΝΑΤΟ: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι δεσμευτική για την Ελλάδα

Η ΠΓΔΜ δεν πρέπει να «έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να πει όχι»

Η Συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε η Αθήνα με τα Σκόπια για την μετονομασία της ΠΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία» είναι δεσμευτική και για την Ελλάδα και αν δεν την επικυρώσει αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, προειδοποιεί ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ στέλνει μήνυμα προς τις δυο γειτονικές χώρες ότι υπάρχει ανάγκη τήρησης όσων προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως είπε, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κ. Στόλτενμπεργκ, αν στο δημοψήφισμα που θα γίνει στην ΠΓΔΜ στις 30 Σεπτεμβρίου δεν εγκριθεί η Συμφωνία, τότε κλείνει ο δρόμος της χώρας προς το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, τονίζει, πως η Συμφωνία είναι δεσμευτική και για την Αθήνα.

«Είναι σημαντικό να μην υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι μπορούν να πουν (σ.σ. τα Σκόπια) "όχι" στη συμφωνία και "ναι" στο ΝΑΤΟ. Για κάποιους στην ΠΓΔΜ αυτή θα ήταν μια καλή λύση. Αλλά αυτή η λύση δεν υπάρχει. Ήμουν πολύ καθαρός πάνω σε αυτό» τονίζει ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

«… η Ελλάδα έχει υπογράψει τη συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι αν αλλάξει το Σύνταγμα στην ΠΓΔΜ, θα εφαρμόσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας. Δεν βλέπω γιατί να μην κάνει το δικό της μέρος της συμφωνίας η Ελλάδα» προσθέτει λέγοντας ότι «αι το 2008 ακόμα, η Ελλάδα είχε ξεκάθαρα εκφράσει ότι στηρίζει την εισδοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όταν λυθεί το ονοματολογικό».

Σε ερώτηση για την στάση του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ακόμη και αν περάσει στην ΠΓΔΜ, και θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι «πρόκειται για μια δημοκρατική διαδικασία σε δύο χώρες, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αναγκάσει καμία χώρα να κάνει κάτι που δεν θέλει. Αλλά είμαι σίγουρος ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί και στις δύο χώρες, διότι είναι ουσιώδες για την εθνική αξιοπιστία. Όταν μια χώρα ψηφίζει μια συμφωνία και η άλλη πλευρά εφαρμόζει και τα δύο μέρη των δικών της υποχρεώσεων, τότε η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί. Οτιδήποτε άλλο θα υπονόμευε την εθνική αξιοπιστία οποιασδήποτε χώρας».

Ενώ ερωτηθείς σχετικά με τη θέση που έχει διατυπώσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι δεν θα κυρώσει τη συμφωνία, ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρει ότι «νομίζω ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία επικύρωσης και να υπογράψουμε το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ πριν από τις εκλογές, στο πρώτο ήμισυ του επόμενου χρόνου».