Απάντηση Κοτζιά σε Μητσοτάκη για τις αποκαλύψεις των WikiLeaks

Απάντηση Κοτζιά σε Μητσοτάκη για τις αποκαλύψεις των WikiLeaks

Επισημαίνει ότι το 2007-'09 ο κ. Γκρούεφσκι είχε απορρίψει πρόταση της τότε ΥΠΕΞ για το «Βόρεια Μακεδονία»

Αιχμηρή απάντηση στη δήλωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη περί δικαίωσής του από τις αποκαλύψεις των WikiLeaks για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, δίνει με γραπτή του δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος υποστηρίζει, ότι ο κ. Γκρούεφσκι «παρίστανε ως να αποδεχόταν αναγκαστικά έναν συμβιβασμό» και ότι την περίοδο 2007-'09 «πολλαπλώς απέρριπτε» την πρόταση της υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης της ΝΔ για ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «είναι γνωστό ότι ο κύριος Γκρούεφσκι δεν ήθελε οποιαδήποτε λύση του ονοματολογικού ζητήματος. Προκειμένου να κοροϊδεύει τον διεθνή παράγοντα, παρίστανε ως να αποδεχόταν αναγκαστικά έναν συμβιβασμό. Ουδείς τον πίστευε. Εκτός, εκ των υστέρων, από τον κ. Μητσοτάκη». Τονίζει δε, ότι «αυτή την παράσταση του κ. Γκρουέφσκι την επιβραβεύει με την σημερινή της ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία» η οποία μάλιστα, όπως προσθέτει «μέσα στη βιασύνη της, παραβλέπει ότι σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα στο WikiLeaks αμερικανικά αρχεία, η σκοπιανή πλευρά ήθελε να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα νέτο-σκέτο "Μακεδονία" για εσωτερική χρήση, κάτι που η Νέα Δημοκρατία είχε αποδεχτεί».

«Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ακόμα και σήμερα υιοθετεί τις απατηλές διαβεβαιώσεις του κυρίου Γκρούεφσκι, δείχνει το πως συμπορεύεται με τον άνθρωπο, που διεκδικούσε, ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι σκοπιανός» αναφέρει ο κ. Κοτζιάς. Προσθέτει δε, ότι «στην πραγματικότητα, ο κύριος Γκρούεφσκι απέρριψε πολλαπλώς την πρόταση "Βόρεια Μακεδονία", την οποία κατέθεσε στις καλύτερες στιγμές της η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τότε, όταν δεν προωθούσε νέτο-σκέτο το "Μακεδονία". Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διά της τότε υπουργού της, υποστήριζε ότι η καλύτερη λύση στο γνωστό πρόβλημα είναι η ονομασία "Βόρεια Μακεδονία", την οποία πολλαπλώς απέρριπτε το 2007-09 ο Ν. Γκρούεφσκι».

«Η μνήμη της Νέας Δημοκρατίας είναι, για μικροπολιτικούς λόγους, κοντή. Δεν ενθυμείται τις πολλαπλές απορρίψεις της ονομασίας αυτής στις διαπραγματεύσεις και θυμάται μόνο την προσπάθεια εξαπάτησης του διεθνή παράγοντα που έκανε ο Ν. Γκρούεφσκι» σημειώνει ο κ. Κοτζιάς και καταλήγει αναφέροντας: «Φαίνεται ότι ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να ξεχάσει, ότι αυτός ο τόπος κυβερνήθηκε και από τη Νέα Δημοκρατία. Του σημειώνω: Η απόρριψη εκ μέρους του της πολιτικής του Κων. Μητσοτάκη και του Κ. Καραμανλή στο μακεδονικό, είναι πρόβλημα δικό του, ίσως της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά δεν θα γίνει πρόβλημα για τη χώρα».

Παρακαλούμε περιμένετε ...