«Πόλεμος» ανακοινώσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για τη δημοσιογραφική δεοντολογία

«Πόλεμος» ανακοινώσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για τη δημοσιογραφική δεοντολογία

Αιχμηρές δηλώσεις εκατέρωθεν

Ανεβαίνουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για τη δεοντολογία της δημοσιογραφίας. Αιτία στάθηκε το διάβημα του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θ. Καρτερού στην ΕΣΗΕΑ, με το οποίο ζητούσε να αποκατασταθεί η αλήθεια για το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» και το περιβόητο sms και να αναζητηθούν ευθύνες μελών του συνδικαλιστικού οργάνου.

Με ανακοίνωσή της η ΝΔ έκανε λόγο για «φερέφωνα» του Μαξίμου που «εξακολουθούν να επιτίθενται σε όσους δημοσιογράφους έχουν το... θράσος να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και να αποκαλύπτουν τον μηχανισμό προπαγάνδας που έχει στήσει ο ίδιος».

Στην ανακοίνωση αναφερόταν επίσης πως ο κ. Καρτερός είναι ο τελευταίος που δικαιούται να απευθύνει συστάσεις στους δημοσιογράφους, πόσο μάλλον να ζητεί τις πειθαρχικές διώξεις τους, καθώς, «όχι μόνον γιατί έχει αποδείξει την "ανεξαρτησία" και το "κύρος" του από την εποχή που καλούσε τους πολίτες να τρώνε άφοβα μαρούλια μετά το δυστύχημα του Τσερνομπίλ», αλλά και γιατί «έχει το θράσος να επικαλείται τη δημοσιογραφική δεοντολογία, ενώ ο ίδιος την εξευτελίζει καθημερινά αρθρογραφώντας στην "Αυγή". Και επειδή είναι πιθανόν να μην αντιλαμβάνεται τους λόγους, ας διαβάσει το άρθρο 5 των Αρχών Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Εκεί θα διαπιστώσει ότι ρητά απαγορεύεται σε δημοσιογράφους που εργάζονται σε Γραφεία Τύπου, να αρθρογραφούν σε οποιαδήποτε εφημερίδα. Ακόμη και στην "Αυγή"…».

Σβίγκου: Όταν ο πανικός συνδυάζεται με την ανοησία

Αιχμηρή ήταν η απάντηση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου. «Όταν ο πανικός συνδυάζεται με την ανοησία, το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη γελοιοποίηση» ανέφερε με ανάρτησή της στο twitter. «Μετά τα fake news περί SMS, η ΝΔ επικαλείται σήμερα άρθρα του κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ που δεν υπάρχουν κ τα... μαρούλια του Τσέρνομπιλ για να επιτεθεί χυδαία στον Θ. Καρτερό. Όταν ο πανικός συνδυάζεται με την ανοησία,το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη γελοιοποίηση».

Ζούλας: Η Σβίγκου δεν έκανε καν τον κόπο να μπει στο site της ΕΣΗΕΑ

Mε το άρθρο 5 του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως ο δημοσιογράφος οφείλει «να μην δέχεται επ' αμοιβή θέση συναφή με την ειδικότητά του σε Γραφεία Τύπου, δημόσιες υπηρεσίες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις που θέτει εν αμφιβόλω την επαγγελματική αυτονομία και ανεξαρτησία του» ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνος Ζούλας απάντησε στην εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. «Επειδή η Ράνια Σβίγγου δεν έκανε καν τον κόπο να μπει στο site της ΕΣΗΕΑ, είπα λίγο να την διευκολύνω» έγραψε στο Twitter ο κ. Ζούλας.

Καρτερός: Η ανακοίνωση της ΝΔ με άφησε άναυδο με τα μαρούλια της

Με ανάρτηση στο Facebook απάντησε στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας ο προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, δημοσιογράφος Θανάσης Καρτερός: «Η τελευταία ανακοίνωση της ΝΔ, στην οποία σκιαγραφεί το δημοσιογραφικό και πολιτικό μου πορτρέτο, με άφησε άναυδο με τα μαρούλια της. Ως εκ τούτου, δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ ότι: Το SMS, που έχουν κατασκευάσει και διακινούν, αποδίδοντάς το στο Μαξίμου, είναι γνήσιο. Και οι γάιδαροι, ελέω Κυριάκου Μαρινάκη, πετούν…. ».

Σβίγκου: Κατάντια για τη ΝΔ να έχει «γραμμή» τα μαρούλια και τους δήθεν κώδικες

«Ως δημοσιογράφος ο @kzoulas προφανώς και γνωρίζει πως το άρθρο του κώδικα της ΕΣΗΕΑ που επικαλείται δεν απαγορεύει την αρθρογραφία. Ψιλά γράμματα αυτά για τη ΝΔ κ τη χυδαία προπαγάνδα της. Πάντως, είναι κατάντια για τη ΝΔ να έχει "γραμμή" τα μαρούλια και τους δήθεν κώδικες».
απάντησε στο twitter η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

Ζούλας: Δε νοείται κομματικό στέλεχος να παριστάνει το δημοσιογράφο

«Πρώτη φορά ακούω ότι οι αρθρογράφοι δεν θεωρούνται δημοσιογράφοι. Άραγε δεν καταλαβαίνετε πως δεν νοείται κομματικό στέλεχος να παριστάνει το δημοσιογράφο; Προφανώς όχι. Ούτε γιατί προσωπικά δεν δηλώνω δημοσιογράφος αφ' ότου ανέλαβα το ΓΤ της ΝΔ. Τη χυδαιότητα σάς την επιστρέφω» απάντησε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, Κωνσταντίνος Ζούλας.