Ουδέν σχόλιον από την Κομισιόν για την ελληνορωσική κρίση

Ουδέν σχόλιον από την Κομισιόν για την ελληνορωσική κρίση

«Διμερές ζήτημα, οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας», σημειώνει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής

Επιδεινώνονται οι διπλωματικές σχέσεις Αθήνας - Μόσχας, μετά την πρόσφατη απόφαση των ρωσικών αρχών να απελάσει Έλληνες διπλωμάτες. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε σήμερα με μια σκληρή ανακοίνωση, ενώ η Κομισιόν δεν παίρνει ανοιχτά και επισήμως θέση.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών «διμερές ζήτημα μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Κάρλος Μαρτέν, αναφέρθηκε στην ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα, ενώ σημείωσε ότι σε γενικές γραμμές η Επιτροπή «αναγνωρίζει την πρόκληση των πολύ καλών σχέσεων» μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών και είναι διαθέσιμη για την παροχή βοήθειας.

Ωστόσο, είπε ότι το ζήτημα είναι «αυστηρά διμερές» και αρνήθηκε να προβεί σε συγκεκριμένο σχόλιο.

Μιλώντας πάντως στην ιστοσελίδα EURACTIV.com, ο εκρπόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι  η εμπλοκή της Ρωσίας στις εγχώριες υποθέσεις της Ελλάδας είναι «απαράδεκτη», δήλωσε εκπροσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ιστοσελίδα EURACTIV.com.

«Η έλλειψη σεβασμού για την κυριαρχία και η παρέμβαση των άλλων χωρών στις εγχώριες υποθέσεις είναι απαράδεκτη» τόνισε ο Μάρτιν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η ΕΕ ήταν πάντα σαφής σχετικά με αυτό και αναγνωρίζει την πρόκληση, όπως αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», πρόσθεσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.