Καλοδεχούμενος ο Λαβρόφ λέει η Αθήνα – Σε αντίποινα επιμένει η Μόσχα

Καλοδεχούμενος ο Λαβρόφ λέει η Αθήνα – Σε αντίποινα επιμένει η Μόσχα

Απάντηση στη δήλωση του πρέσβη της Ρωσίας περί ακύρωσης της επίσκεψης του Ρώσου ΥΠΕΞ

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Ρώσου πρέσβη στην Ελλάδα περί της ακύρωσης της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, διπλωματικές πηγές διευκρίνησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι το αίτημα της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά και ότι - σε κάθε περίπτωση - ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα.

Από την πλευρά του, ο  Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, ότι η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα, στην τωρινή κατάσταση χάνει την επικαιρότητα της, τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά στις σχεδιαζόμενες νωρίτερα προθεσμίες.

«Νομίζω ότι στην τωρινή κατάσταση αυτή (σ.σ. η επίσκεψη) χάνει την επικαιρότητα της, τουλάχιστον στις προθεσμίες εκείνες, για τις οποίες μιλούσαμε, δηλαδή για τον Σεπτέμβριο» δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής.

Η Ρωσία θα απελάσει Έλληνες διπλωμάτες, οι προθεσμίες της απέλασης και ο αριθμός των διπλωματών που θα απελαθούν προς το παρόν δεν είναι γνωστά, προσέθεσε ο κ. Μάσλοφ.

«Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι θα υπάρξουν αντίποινα, δεν γνωρίζω, πότε, ποιον και σε ποιες διαστάσεις (σ.σ. θα γίνει αυτό) αλλά φυσικά, σύμφωνα με την υπάρχουσα πρακτική, θα υπάρξουν απαντητικά μέτρα» δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής.

Η ακύρωση της επίσκεψης Λαβρόφ είναι η τελευταία στην κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα, μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα ακόμα δύο Ρώσων, με την κατηγορία ότι επιχείρησαν να δωροδοκήσουν Έλληνες αξιωματούχους και να υποκινήσουν διαδηλώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών για το όνομα της πΓΔΜ.

Η Ελλάδα είχε απευθύνει τον περασμένο μήνα πρόσκληση στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί την Αθήνα τον Σεπτέμβριο, αλλά έκτοτε, σημειώνει το Reuters, οι σχέσεις των δύο χωρών μπήκαν σε μία δύσκολη φάση λόγω της διπλωματικής αντιπαράθεσης.