Ακυρώθηκε η επίσκεψη Λαβρόφ στην Ελλάδα

Ακυρώθηκε η επίσκεψη Λαβρόφ στην Ελλάδα

Η εξέλιξη αυτή είναι η τελευταία στην κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα

Η Μόσχα ανακοίνωσε ουσιαστικά την ακύρωση του ταξιδιού του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας στην Ελλάδα, με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Αθήνα να δηλώνει πως ο χρόνος για την προγραμματισμένη για το φθινόπωρο επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα δεν είναι πια κατάλληλος .

Την είδηση μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο το πρακτορείο TASS.

Η εξέλιξη αυτή είναι η τελευταία στην κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα, μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα ακόμα δύο Ρώσων, με την κατηγορία ότι επιχείρησαν να δωροδοκήσουν Έλληνες αξιωματούχους και να υποκινήσουν διαδηλώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών για το όνομα της πΓΔΜ.

Η Ελλάδα είχε απευθύνει τον περασμένο μήνα πρόσκληση στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί την Αθήνα τον Σεπτέμβριο, αλλά έκτοτε, σημειώνει το Reuters, οι σχέσεις των δύο χωρών μπήκαν σε μία δύσκολη φάση λόγω της διπλωματικής αντιπαράθεσης.
Το κλίμα είχε αποκαλύψει από χθες η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία είχε πει για το ταξίδι Λαβρόφ στην Αθήνα πως αυτό που έγινε τις τελευταίες μέρες «δεν επιτρέπει να υπάρξει θετική απάντηση...».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε από χθες με «συνέπειες», μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, ενώ σε υψηλούς τόνους απάντησε το ελληνικό ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για «συνεχιζόμενη ασέβεια».