Σε τροχιά ανασχηματισμού μετά τις φονικές πυρκαγιές και πριν τη ΔΕΘ

Σε τροχιά ανασχηματισμού μετά τις φονικές πυρκαγιές και πριν τη ΔΕΘ

Η ημερομηνία των εκλογών τοποθετείται τον Μάιο του 2019

Οι φονικές πυρκαγιές της Αττικής, η παραίτηση του Νίκου Τόσκα, του γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας, Γιάννη Καπάκη και η καρατόμηση των επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής φαίνεται πως επέσπευσαν τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός φαίνεται να σχεδιάζει αναδιοργάνωση του κυβερνητικού σχήματος ενόψει και της ΔΕΘ, τον επόμενο μήνα.

Πλέον συζητείται έντονα ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές το αργότερο τον Μάιο του 2019, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να πάει στη μάχη με νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση.

Η ημερομηνία του ανασχηματισμού τοποθετείται μεταξύ του ορόσημου της 21ης Αυγούστου, ημέρα εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα και της 8ης Σεπτεμβρίου, που ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται μπροστά σε ένα δύσκολο γρίφο καθώς εκτός από τον απόηχο της καταστροφής της πυρκαγιάς πρέπει να διαχειριστεί και τις διαταραγμένες ισορροπίες μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του κυβερνητικού του εταίρου, των ΑΝΕΛ, που δέχτηκαν κλυδωνισμούς από την συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Ταυτόχρονα είναι άγνωστο πώς θα ξεδιπλωθεί ο σχεδιασμός μετά την έξοδο από το μνημόνιο την 21η Αυγούστου, ενώ το πακέτο μέτρων που θέλει να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός πάει πιο πίσω χρονικά.

Οι πληροφορίες λένε πως ανασχηματισμός θα είναι ριζικός και θα δοθεί χώρος σε ηλικιακά νέα πρόσωπα.

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να έχουν, νεαροί σε ηλικία, μεταξύ 35 – 45 ετών, που θα τοποθετηθεί σε θέσεις-κλειδιά στην κυβέρνηση και θα είναι η εμπροσθοφυλακή του κυβερνώντος κόμματος στις προσεχείς εκλογές.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται να αντιμετωπίσει σοβαρά την είσοδο στην κυβέρνηση προσώπων απ’ το χώρο της Κεντροαριστεράς.

Πιθανή έκπληξη, θα μπορούσε να είναι η μετακίνηση του Πάνου Καμμένου απ’ το υπουργείο Άμυνας σε άλλο, ωστόσο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο με τη συναίνεσή του.

Παρακαλούμε περιμένετε ...