Επιβεβαιώνει η Μέρκελ τη συμφωνία με την Ελλάδα για το προσφυγικό

Επιβεβαιώνει η Μέρκελ τη συμφωνία με την Ελλάδα για το προσφυγικό

Η Γερμανίδα καγκελάριος κατέληξε σε συμφωνία και με την Ισπανία

Επιβεβαίωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ότι προχώρησε σε διμερή συμφωνία με την Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού. Τη συμφωνία είχε προαναγγείλει από χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στους Financial Times. Παράλληλα, η κυρία Μέρκελ αποκάλυψε ότι προχώρησε σε συμφωνία και με την Ισπανία, όμως, δεν κατάφερε να κάνει το ίδιο και με την Ιταλία.

«Η Γερμανία θα συνεχίσει να αναζητά διμερείς συμφωνίες, ειδικά για τις δευτερογενείς μετακινήσεις, όσο δεν υπάρχει ο νέος κανονισμός του Δουβλίνου», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ειδικότερα, για τις δευτερογενείς μετακινήσεις, προβλέπεται ότι οι πρόσφυγες που εντοπίζονται στα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας από γερμανικές αρχές και οι οποίοι έχουν εισέλθει στο σύστημα Euroduc από την Ελλάδα και την Ισπανία θα επιστρέφονται στις χώρες αυτές.

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος αποκάλυψε επίσης ότι συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά και αναγνώρισε ότι πρέπει και αξίζουν να λάβουν μεγαλύτερη βοήθεια. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας θα πρέπει να εφαρμοστεί πιο αποτελεσματικά από την ελληνική πλευρά, όσον αφορά στο νομικό της κομμάτι.

«Τα ελεγχόμενα κέντρα»

Σχετικά με τα «ελεγχόμενα κέντρα» που συμφωνήθηκε ότι θα δημιουργηθούν σε χώρες - μέλη σε εθελοντική βάση, η κυρία Μέρκελ είπε πως ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ιταλία δεν θα είναι μεταξύ αυτών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Γερμανία πάντα έδειχνε προθυμία κι ετοιμότητα να επιμεριστεί το προσφυγικό βάρος και πρόσθεσε ότι στο ζήτημα των δευτερογενών μετακινήσεων στηρίζεται στη βοήθεια των άλλων χωρών. «Είμαστε ανοιχτοί» σε προτάσεις, ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία με την Ιταλία.

«Οι πλατφόρμες αποβίβασης»

Για τις περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης σε τρίτες χώρες, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι είναι μια σημαντική πρόταση, ωστόσο, παρατήρησε ότι δεν μπορούμε να το συζητάμε χωρίς να υπάρξει πρώτα συνεννόηση με τις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες της Βορείου Αφρικής.

«Προς τη σωστή κατεύθυνση η συμφωνία»

Καταλήγοντας, η Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι η σημερινή συμφωνία είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση κι εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο που έγινε την τελευταία εβδομάδα. Προανήγγειλε μάλιστα κι άλλες συμφωνίες στο μεταναστευτικό, μέχρι το Δουβλίνο 4, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι το τέλος της διαδρομής, αλλά αν εφαρμόσουμε αυτά που αποφασίσαμε σήμερα θα έχουμε διανύσει ένα μεγάλο κομμάτι της».

«Αυτά που πετύχαμε εδώ είναι μάλλον περισσότερα απ΄ όσα θα περίμενα... και όσο περισσότερο συμφωνούμε μεταξύ μας, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε σε μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή λύση. Είμαι πεπεισμένη για αυτό», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.