«Το πέρασμα στην αντιπολίτευση δεν είναι παρθενορραφή»

«Το πέρασμα στην αντιπολίτευση δεν είναι παρθενορραφή»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για το ενδεχόμενο περικοπής συντάξεων

Ότι δεν υπάρχει λόγος να περικοπούν οι συντάξεις εξέφρασε την πεποίθηση ο Γιώργος Κατρούγκαλος, επειδή, όπως είπε ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός και πετυχαίνουμε τους στόχους των πλεονασμάτων.

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε: «Ο ασφαλιστικός νόμος προέβλεπε ότι η προσωπική διαφορά θα παραμείνει. Ένα χρόνο μετά το ΔΝΤ ήρθε με εκβιασμό λέγοντας ότι επειδή ο ΕΦΚΑ θα είναι ελλειμματικός και δεν θα πιάσετε τα πλεονάσματα πρέπει να κόψετε τη διαφορά. Αυτά τα δύο διαψεύστηκαν. Δεν υπάρχει λόγος να περικοπούν οι συντάξεις ούτε μέσα στη συμφωνία υπάρχει δέσμευση για αυτό. Υπάρχει δέσμευση να μην υπαναχωρήσουμε στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις».

Στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση επιμένει να κάνει αναφορές στο τι έκαναν οι προηγούμενοι, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε στη συνέντευξή που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ fm: «Είναι λογικό να συγκρίνονται οι πολιτικές θέσεις. Το πέρασμα στην αντιπολίτευση δεν είναι παρθενορραφή. Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που δημιούργησε επί 40 χρόνια το σύστημα της διαπλοκής, το χρεωκοπημένο σύστημα του δανεισμού».

Κληθείς να τοποθετηθεί για τους χειρισμούς του α΄ εξαμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι «τότε κάναμε ότι μπορούσαμε για να έχουμε μια οικονομική ανάπτυξη έξω από τη λιτότητα και το θέμα του χρέους. Δεν τα καταφέραμε γιατί οι συσχετισμοί ήταν συντριπτικά αντίθετοι. Έπρεπε να δώσουμε μια μάχη ακριβώς γιατί η κατάσταση της διαιώνισης της λιτότητας ήταν κακή και για την Ευρώπη όχι μόνο για την Ελλάδα. Άλλωστε πήγαμε σε εκλογές γιατί όλα έπρεπε να κριθούν εκ του αποτελέσματος και εκεί ο λαός κατάλαβε τι κάναμε. Ήταν μια μάχη που έπρεπε να δοθεί αλλά δεν κερδίζονται όλες οι μάχες».