Κουβέλης: Η κράτηση των δύο στρατιωτικών παραβιάζει κάθε έννοια Δικαίου

Κουβέλης: Η κράτηση των δύο στρατιωτικών παραβιάζει κάθε έννοια Δικαίου

«Να μας πει για ποιο λόγο κρατούνται και ποια είναι η κατηγορία»

«Άλλες διαδικασίες ενώπιον της τουρκικής Δικαιοσύνης και των δικαστηρίων δεν υπάρχουν. Αυτό που υπάρχει ως υποχρέωση της τουρκικής Δικαιοσύνης και δεν το εκπληρώνει, είναι να μας πει για ποιο λόγο κρατούνται και ποια είναι η κατηγορία.

Ακόμη, δεν έχει απευθυνθεί συγκεκριμένη κατηγορία κατά των δύο στρατιωτικών μας που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης. Μία κράτηση χωρίς κατηγορητήριο είναι παράνομη, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, κάθε έννοια Δικαίου», δήλωσε  ο Φώτης Κουβέλης για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι οι τουρκικές εκλογές αναμφισβήτητα έχουν τεράστια κρισιμότητα για την υπόθεση των δύο στρατιωτικών, αλλά η εκτίμησή του είναι ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να προκαλεί ένταση, καθώς η επιδίωξη του Ερντογάν είναι να έχει ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την περιοχή της ευρύτερης κυπριακής ΑΟΖ.

Σημείωσε ότι «δεν υφίσταται» τρίτο τηλέφωνο, το οποίο υποτίθεται ότι ερευνούν οι τουρκικές αρχές, «δεν είναι τίποτε άλλο παρά πρόσχημα η κράτησή τους να ενταχθεί στη ρητορική και την πρακτική της έντασης που προωθεί η Τουρκία, ενόψει και των εκλογών που γίνονται σε λίγες ημέρες».

«Πιέζουμε συνεχώς από κάθε κατεύθυνση και προς κάθε κατεύθυνση στο εσωτερικό της Τουρκίας, προκειμένου να απελευθερωθούν οι δύο στρατιωτικοί μας», υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης, αλλά ταυτόχρονα εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος αποφυλάκισης των δύο στρατιωτικών μας, διότι η ένταση που επιλέγει ο Ερντογάν και η Τουρκία συνολικά δεν αφήνει περιθώρια να κάνει κάποιος μία ασφαλή πρόβλεψη».

Ο αναπληρωτής υπουργός ωστόσο δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τον τρόπο που λειτουργεί η Άγκυρα σε σχέση με το ζήτημα, λέγοντας ότι «η τουρκική συμπεριφορά συνιστά βαρβαρότητα. Δεν αφορά μόνο τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς αλλά και άλλους Ευρωπαίους πολίτες και όχι μόνο, όπως τον Αμερικανό πάστορα που κρατείται στην Τουρκία και δεν απελευθερώνεται παρά τις πιέσεις που ασκούνται».

Όσον αφορά τη μελλοντική στάση της Άγκυρας, ο ίδιος είπε ότι «οι τουρκικές εκλογές είναι ένα αναμφισβήτητα κρίσιμο χρονικό ορόσημο», αλλά ταυτόχρονα εκτίμησε ότι «η κλιμάκωση της έντασης θα συνεχίσει και μετά τις εκλογές. Ο Ερντογάν αφελώς πιστεύει ότι κρατάει ανοιχτό το πεδίο των δήθεν γκρίζων ζωνών, των διεκδικήσεων στο Αιγαίο, με μόνο σκοπό και σταθερή επιδίωξη να βρεθεί παρών, μέσα από διαπραγματεύσεις -όπως και πάλι αφελώς πιστεύει- στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ».