Ψηφοφορία για την πρόταση μομφής υπό τις «ιαχές» του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία

Ψηφοφορία για την πρόταση μομφής υπό τις «ιαχές» του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία

Υπογραφή σε «δυο σκέλη» αύριο στις Πρέσπες για τη συμφωνία με τα Σκόπια

Μονομαχία σε επίπεδο… κορυφής, ετυμηγορία για την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση και στη συνέχεια υπογραφή της συμφωνίας με τα Σκόπια σε δυο σκέλη, είναι τα επόμενα βήματα στη μακρά πολιτική διαδικασία που άνοιξε με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ για την μετονομασία της ΠΓΔΜ σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή υπό τις «ιαχές» του συλλαλητηρίου

Η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας ολοκληρώνεται σήμερα με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και τη διεξαγωγή της προβλεπόμενης, από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, ψηφοφορίας, όπως είπε και ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής πρότεινε η ψηφοφορία, επί της προτάσεως δυσπιστίας, να ξεκινήσει κοντά στις 18:30 το απόγευμα και αφού προηγουμένως μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Ήδη έχουν λάβει το λόγο πάνω από 100 βουλευτές.

H ΝΔ, η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής. Η Ένωση Κεντρώων συναρτά τη στάση της από το αν η ΝΔ θα δεσμευτεί τώρα ότι θα ανατρέψει τη συμφωνία. Το ΚΚΕ έχει αποχωρήσει από τη συζήτηση. Η Χρυσή Αυγή έχει αποκλειστεί από το δικαίωμα των βουλευτών να λάβουν το λόγο, μετά τις πρωτοφανείς δηλώσεις του βουλευτή της, Κ. Μπαρμπαρούση, που καλούσε σε πραξικόπημα. Ωστόσο η ΧΑ θα λάβει μέρος στην ψηφοφορία.

Στις 16.00, στο Σύνταγμα, διοργανώνεται το συλλαλητήριο της Αθήνας για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, ενώ την ίδια ώρα, μέσα στη Βουλή θα είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.

Οι πολίτες που διαμαρτύρονται για τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το ονοματολογικό, θα συγκεντρωθούν μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Υπογράφεται αύριο σε δυο σκέλη η συμφωνία με τα Σκόπια

Αύριο Κυριακή, στις Πρέσπες, υπογράφεται η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαδικασία που επικαλείται το Reuters.

Η συμφωνία, όπως έχει γίνει γνωστό, θα υπογραφεί στις Πρέσπες.

Ήδη πάντως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ενέκρινε τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ για το ονοματολογικό.

Όπως ανακοίνωσε το πρακτορείο ΜΙΑ της γειτονικής χώρας, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Reuters, τη συμφωνία θα υπογράψουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Η διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο σκέλη: το πρώτο σκέλος θα είναι η υπογραφή της συμφωνίας, που θα γίνει στο ελληνικό τμήμα των Πρεσπών, και το δεύτερο σκέλος θα είναι η συνάντηση και το δείπνο, που θα διεξαχθούν στην πλευρά της ΠΓΔΜ.