Τι προβλέπει το άρθρο που στερεί το λόγο στη Χρυσή Αυγή

Τι προβλέπει το άρθρο που στερεί το λόγο στη Χρυσή Αυγή

Επιβλήθηκε με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Στέρηση λόγου στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας είναι το μέτρο που επιβλήθηκε με την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

H επιβολή του μέτρου αφορά την ενεργοποίηση του άρθρου 79 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι:

Άρθρo 79: Στέρηση τoυ λόγoυ

1. Aν o Bουλευτής πoυ ανακλήθηκε στην τάξη, κατά τις διατάξεις τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ, συνεχίζει την ανεπίτρεπτη ή ανάρμoστη συμπεριφoρά τoυ, o Πρόεδρος μπoρεί να τoυ στερήσει τo λόγo έως τo τέλoς της συζήτησης τoυ θέματoς κατά την oπoία ανέκυψε τo ζήτημα και, σε σoβαρές περιπτώσεις, με απόφαση της Bουλής, έως τo τέλoς της συνεδρίασης.

2. Πριν τoυ στερήσει τo δικαίωμα του λόγoυ, o Πρόεδρος εγείρεται από τη θέση τoυ και καλεί τo Bουλευτή να σταματήσει αμέσως τη συνεχιζόμενη ανεπίτρεπτη ή ανάρμoστη συμπεριφoρά τoυ. Aν δεν συμμoρφωθεί, o Πρόεδρος απαγγέλλει την ποινή της στέρησης του δικαιώματoς τoυ λόγoυ.

Όλα ξεκίνησαα σήμερα κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης όταν ο Κώστας Μπαρμπαρούσης, ζήτησε ούτε λίγο, ούτε πολύ, να γίνει πραξικόπημα.

«Τα κεφάλια τους στις Πρέσπες» δήλωσε ο χρυσαυγίτης βουλευτής Κώστας Μπαρμπαρούσης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να επισημαίνει, ότι βρισκόμαστε προ μιας προφανούς προσπάθειας κλιμάκωσης, με στόχο την πρόκληση επεισοδίων σήμερα, αύριο και την Κυριακή. Και με τη διαπίστωση ότι η τοποθέτηση του βουλευτή συνιστά ανοιχτή προτροπή για πραξικόπημα εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος και για επεισόδια σε θυλάκους -αν υπάρχουν- μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ομόθυμη ήταν η καταδίκη όσων είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής από τα κόμματα, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής είπε, ότι θα συγκληθούν άμεσα τα αρμόδια όργανα για τη λήψη αποφάσεων με εισήγηση να μην συμμετάσχει η Χρυσή Αυγή στη συζήτηση.