Αλ. Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη, καλωσορίζω την πρόταση δυσπιστίας

Αλ. Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη, καλωσορίζω την πρόταση δυσπιστίας

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα και θα πρέπει να τελειώσει το αργότερο τη 12η νυχτερινή της τρίτης ημέρας

Σκληρή απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόταση δυσπιστίας που θα καταθέσει η Νέα Δημοκρατία σε βάρος της κυβέρνησης για τη συμφωνία για να ονομαστεί η ΠΓΔΜ «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» εξαπέλυσε από την Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

Αφού χρακτήρισε τον πρόεδρο της ΝΔ «θλιβερό φερέφωνο του κ.Σαμαρά, που έχτισε όλη του την πολιτική καριέρα πουλώντας ψεύτικο πατριωτισμό με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ», ο πρωθυπουργός είπε «Κύριε Μητσοτάκη, η πρόταση μομφής είναι καλοδεχούμενη. Μου κάνετε ένα δώρο. Για την ακρίβεια, αν δεν την καταθέτατε θα έπρεπε να την εφεύρω». 

«Είπε ο κ.Μητσοτάκης ότι θα αναμετρηθούμε με την ιστορία και τις επιλογές μας. Ναι θα αναμετρηθούμε. μόνο που εσείς αυτό το 2ήμερο θα αναμετρηθείτε & με την οικογενειακή πολιτικής σας ιστορία & φοβάμαι ότι κινδυνεύεται να βρεθείτε εντυπωσιακά ελλιποβαρής» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς «έχτισε καριέρα, πουλώντας υπερπατριωτισμό, σε ένα θέμα που εδώ και 26 χρόνια αποτελεί πληγή για τη χώρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για το Σκοπιανό, αλλά παρατήρησε πως αυτό το θέμα το «ξέχασε» όταν ο ίδιος έγινε πρωθυπουργός.

«Το θέμα αυτό το είχε ξεχάσει όταν αργότερα έγινε πρωθυπουργός, διότι η κυβέρνηση του- και ορθώς τότε- διά του εκπροσώπου της, του υπουργού Εξωτερικών του κ. Βενιζέλου, στη συνέλευση του ΟΗΕ παρουσίασε την επίσημη εθνική θέση και της κυβέρνησης Σαμαρά, που ήταν σύνθετη ονομασία, προφανώς με τον όρο Μακεδονία, με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes».

Από τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας ακούστηκαν διαμαρτυρίες και τότε ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Κάντε υπομονή. Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με ονόματα και με διευθύνσεις. Όλα θα τα πούμε και για όλους θα τα πούμε. Δεν θα γλυτώσετε αυτές τις δύο μέρες».

Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, βούληση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η συζήτηση να ξεκινήσει σήμερα κιόλας, και θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα.

Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να τελειώσει το αργότερο τη 12η νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της και να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo εάν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.

Το πλήρες κείμενο της πρότασης που υπογράφεται από την ΚΟ της ΝΔ έχει ως εξής: 

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Τριάμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση φτωχοποιεί τους πολίτες. Υπέγραψε δύο αχρείαστα μνημόνια, δέσμευσε τη χώρα με βαριές περικοπές συντάξεων  και μισθών, αύξησε τους φόρους, υποθήκευσε την δημόσια περιουσία.  Η ανασφάλεια κυριαρχεί παντού. Με απαράδεκτες μεθοδεύσεις προκαλεί βλάβη στη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης του ελληνικού λαού. Η συμφωνία αυτή συναντά την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων.

Επιπροσθέτως δεν έχει καν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Είναι μια επιζήμια συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα. Αναγνωρίζει δήθεν "Μακεδονική" εθνότητα και γλώσσα για τους βόρειους γείτονες μας. Πρόκειται για μείζονα εθνική υποχώρηση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας. Τα μέλη του κοινοβουλίου οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στον ελληνικό λαό και την ιστορία μας.

Η κυβέρνηση έχει απωλέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, και δεν είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα.

Οφείλουμε να ασκήσουμε κάθε δικαίωμα που μας δίνει το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί θεσμοί της πατρίδας μας για να αποτρέψουμε τη δημιουργία επιζήμιων τετελεσμένων.

Για το λόγο αυτό, η Ν.Δ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας σύμφωνα με τα άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής».