Βίτσας: Χρειάστηκαν 25 χρόνια για να βρεθούν δύο προοδευτικοί ηγέτες

Βίτσας: Χρειάστηκαν 25 χρόνια για να βρεθούν δύο προοδευτικοί ηγέτες

Για μία ιστορική συμφωνία έκανε λόγο ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Για μία ιστορική συμφωνία έκανε λόγο ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», υπογραμμίζοντας πως χρειάστηκαν 25 χρόνια για να βρεθούν δύο προοδευτικοί ηγέτες και να διευθετήσουν τη διαμάχη για το ονοματολογικό.

Ανέφερε  ότι η ονομασία «Severna Makedonja» - «Βόρεια Μακεδονία» είναι μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι που αποτελούσε εθνική θέση, ενώ συμπλήρωσε πως ανάλογες ήταν και οι επιδιώξεις των Κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν.

Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις για την επικύρωση της συμφωνίας, ο κ. Βίτσας τόνισε πως «καταλήγουμε όταν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα», όπως είναι οι απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων.

Ερωτηθείς για τη γλώσσα, η οποία – όπως προβλέπεται στη συμφωνία – θα είναι «μακεδονική» με τον αστερίσκο της σλαβικής προέλευσης, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπενθύμισε ότι μέχρι σήμερα ακόμη και στον ΟΗΕ αναγνωριζόταν ως «μακεδονική». Ο κ. Βίτσας είπε ότι τώρα ακόμη και οι χώρες που είχαν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» θα αναγκαστούν να την αναγνωρίσουν ως «Βόρεια Μακεδονία» και αυτό είναι μία επιτυχία της Ελληνικής Κυβέρνησης.

 

Ο κ. Βίτσας υποστήριξε πως είναι μία συμφωνία προς το συμφέρον της χώρας. Ερωτηθείς σχετικά με το πολιτικό κόστος, εκτίμησε πως θα έχει πολιτικό όφελος για την Κυβέρνηση. «Σε κάθε περίπτωση, όμως, μία υπεύθυνη Κυβέρνηση με προοδευτική ματιά, δεν μετράει με εκλογικό τρόπο το συμφέρον της χώρας», κατέληξε.