Κοντονής: Ανεύθυνη η αντιπολίτευση στο θέμα της ΠΓΔΜ

Κοντονής: Ανεύθυνη η αντιπολίτευση στο θέμα της ΠΓΔΜ

Ο υπουργός κατηγορεί τη ΝΔ ότι αποστασιοποιείται από την πολιτική που η ίδια υλοποιούσε ως κυβέρνηση

«Δυστυχώς, έχουμε γι άλλη μια φορά απέναντί μας μια ανεύθυνη αντιπολίτευση στην Ελλάδα, η οποία αποστασιοποιείται από αυτά, που ως κυβερνητικά κόμματα υλοποιούσαν και παρουσιάζουν μια εικόνα μη εποικοδομητική» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής από τη Λευκωσία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ για τις συνομιλίες με την ΠΓΔΜ, προκειμένου να βρεθεί λύση αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη, ο κ. Κοντονής σημείωσε, ότι «η ελληνική κυβέρνηση ακολουθώντας την εθνική γραμμή των τελευταίων χρόνων, δίνει μια διπλωματική μάχη για μια ευτυχή κατάληξη. Δηλαδή, να μην κατοχυρωθεί το όνομα αποκλειστικά "Δημοκρατία της Μακεδονίας", αλλά να έχουμε μια σύνθετη ονομασία, η οποία θα ισχύει έναντι πάντων με μια αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, από τις οποίες απορρέουν κάποιες αλυτρωτικές απόψεις». Αυτό πρόσθεσε, είναι το πλαίσιο το οποίο είχαν καθορίσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση.

Ο κ. Κοντονής ανέφερε, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μια λύση σε ένα πρόβλημα, το οποίο είναι σε εκκρεμότητα για 25 χρόνια. «Σήμερα» είπε «πολιτικοί παράγοντες εκείνης της εποχής, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος της ΝΔ, ο κ. Βαρβιτσιώτης, σε μια πολύ κατατοπιστική συνέντευξη για το τι είχε συμβεί την περίοδο των αρχών της δεκαετίας του '90, είχε σαφέστατα αποδώσει ευθύνες και στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος δεν τόλμησε, επειδή φοβόταν την πτώση της κυβέρνησής του, να αποδεχθεί το πακέτο Πινέϊρο, αλλά και στον τότε υπουργό Εξωτερικών της χώρας, τον κ. Σαμαρά, ο οποίος κράτησε μια στάση, σε κάθε περίπτωση μη εποικοδομητική και τορπίλισε την λύση με βάση εκείνο το πακέτο».

Σήμερα, συνέχισε ο υπουργός «όλοι λένε ότι θα ήταν μια εξαιρετική λύση για την Ελλάδα στη βάση τού πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Διότι αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη, είναι ότι δεν αποφασίζουμε εμείς για το όνομα μιας άλλης χώρας. Η άλλη χώρα έχει όνομα και είναι η σύνθετη ονομασία ΠΓΔΜ στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Αυτή η σύνθετη ονομασία εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία και επίσης το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας" είναι αναγνωρισμένο από πάρα πολλά κράτη στον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι μεγάλες δυνάμεις και οι οικονομικές δυνάμεις». Επεσήμανε δε, ότι «η πολιτική που ακολουθήθηκε τότε, ήταν καταστροφική και οδήγησε την Ελλάδα σε μια διπλωματική ήττα».

Εξάλλου, ο Έλληνας υπουργός απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τις απειλές της Τουρκίας περί μη εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής και το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτών, σημείωσε ότι «η συμφωνία (σσ. επανεισδοχής) είναι διεθνής και η Τουρκία δεν είναι εύκολο, παρά τους προεκλογικούς λεονταρισμούς, να αποστασιοποιηθεί από αυτά, που συμφώνησε σε διεθνές επίπεδο». Τόνισε ακόμη, ότι η υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών κρίθηκε και κρίνεται από την Ελληνική Δικαιοσύνη. «Σ΄ένα κράτος δικαίου, οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων δεν μπορεί παρά να είναι σεβαστές. Όταν λέει η εκτελεστική εξουσία είναι σεβαστές, σημαίνει ότι θα υλοποιούνται» σημείωσε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη στάση της Τουρκίας έναντι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται χωρίς να ξέρουν ποια είναι η κατηγορία. «Αυτό είναι πρωτόγνωρο και εκφεύγει σε μεγάλο βαθμό της λειτουργίας ενός κράτους δικαίου. Θα πρέπει η Τουρκία, αν θέλει να είναι κράτος δικαίου και λειτουργεί στο πλαίσιο των σύγχρονων διαδικασιών, να τηρήσει τις σταθερές, που τηρούν τα πολιτισμένα κράτη» τόνισε και χαρακτηρίζοντας «επιεικώς απαράδεκτη» τη στάση της Τουρκίας να κρατά τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ενόψει των εκλογών, κατέληξε λέγοντα ότι «ευελπιστούμε ότι ο διεθνής παράγοντας και η πίεση της κυβέρνησης στο διμερές επίπεδο θα αποδώσει καρπούς το γρηγορότερο δυνατόν και οι δύο αξιωματικοί θα βρεθούν στην πατρίδα».