Οργή Άγκυρας για τους οκτώ: «Νομίζαμε ότι ο Τσίπρας θα κρατούσε το λόγο του»

Οργή Άγκυρας για τους οκτώ: «Νομίζαμε ότι ο Τσίπρας θα κρατούσε το λόγο του»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας κατηγορεί την Ελλάδα ότι υποστηρίζει τρομοκράτες - Σκληρή απάντηση από Κοτζιά

Πυρά κατά της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προσωπικά εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, μετά την αποφυλάκιση και των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, λόγω της παρέλευσης του 18μήνου.

Ο Μποζντάγ έκανε λόγο για «γκιουλενιστές τρομοκράτες» και κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι «τους υποστηρίζει», και διεμήνυσε πως «δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε αυτό ως Τουρκία», σύμφωνα με τη Milliyet.

«Νομίζαμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα τιμούσε το λόγο του. Όμως δεν επεστράφησαν», ανέφερε ακόμα και πρόσθεσε «Μπορεί η Ελλάδα να τους υποθάλψει, όπως κάνουν και κάποιες άλλες χώρες. Ό,τι και να κάνουν, είναι καθήκον μας να βρούμε εκείνους τους πραξικοπηματίες γκιουλενιστές στρατιώτες, να τους πακετάρουμε και να τους φέρουμε στην Τουρκία. Όπου και να πάνε».

Ελεύθεροι οι οκτώ

Ελεύθεροι αφέθηκαν νωρίτερα σήμερα και οι υπόλοιποι εκ των 8 Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα και έχουν αιτηθεί ασύλου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, στην Τουρκία.

Οι Τούρκοι αξιωματικοί κρατούνταν επί 18 μήνες, ωστόσο αφού παρήλθε το 18μηνο χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες είναι υποχρεωτικό εκ νόμου να αποφυλακιστούν.

Θα παραμείνουν όμως υπό αυστηρή περιφρούρηση σε οίκημα στην περιοχή της Αττικής.

Σύμφωνα με την τελευταία εξέλιξη της υπόθεσης, τον περασμένο μήνα κρίθηκε οριστικά και αμετάκλητα η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο οι οκτώ είχαν έρθει στην Ελλάδα.

Αυτό αποτελεί προηγούμενο, το οποίο οδηγεί σε χορήγηση ασύλου και στους υπόλοιπους αξιωματικούς, καθώς κρίθηκε με το θεσμό της πιλοτικής δίκης. Η απόφαση του ΣτΕ, με την οποία δόθηκε το άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη, είναι πιλοτική και κατά συνέπεια καταλαμβάνει και τους υπόλοιπους επτά Τούρκους στρατιωτικούς. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως  πρέπει να τους χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, προκειμένου να μεταβούν σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, όπως οι ίδιοι έχουν εκφράσει την επιθυμία τους, μέσω των συνηγόρων τους.

Κοτζιάς: Άτοπες οι δηλώσεις Μποζντάγ

Άτοπες και απαράδεκτες χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τις δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Τέτοιες άτοπες δηλώσεις είναι χαρακτηριστικές όσων κάνουν εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό. Η Τουρκία ξέρει πολύ καλά δεν είμαστε από τα κράτη που μπορεί να κάνει παιχνίδια. Δυστυχώς μερίδα Τούρκων πολιτικών δεν μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει η σχέση πολιτικής και κράτους δικαίου» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «κάνουμε πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο πώς θα αναβαθμιστεί η χώρα μας διεθνώς και πώς θα λύσει τα προβλήματα που έχει ώστε να δυναμώσει».

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει ότι στη δήλωση αυτή υποδηλώνεται πρόθεση των Τούρκων να τους απαγάγουν, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Τουρκία ξέρει πολύ καλά ότι δεν είμαστε ένα από εκείνα εκεί τα κράτη με τα οποία μπορεί να κάνει παιγνίδια. Η Τουρκία ούτε μπορεί να έρθει να πάρει κάποιον από εδώ, ούτε δικαιούται, ούτε θα της το επιτρέψουμε».

Εκτίμησε δε ότι ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης που προέβη στην εν λόγω δήλωση, «δεν έχει εμπειρία από διεθνείς σχέσεις και μίλησε κάτω από την επιρροή του προεκλογικού τους αγώνα, με τρόπο απαράδεκτο και απορριπτέο εξαρχής».

Ερωτηθείς επίσης αν φοβάται κλιμάκωση της έντασης μέχρι τις τουρκικές εκλογές ο Ν. Κοτζιάς απάντησε: «Εγώ δεν έχω φόβους με την Τουρκία. Την αναλύουμε, την αξιολογούμε και συμπεριφερόμαστε με τρόπο που να υπερασπιζόμαστε τη θέση και τα συμφέροντα της χώρας μας».