Πρόκληση Όρμπαν: Να μην υποκύψει η «Μακεδονία» στις πιέσεις

Πρόκληση Όρμπαν: Να μην υποκύψει η «Μακεδονία» στις πιέσεις

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας τάσσεται στο πλευρό του αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Σκόπια

Δυσάρεστη έκπληξη όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ, προκάλεσε το μήνυμα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στην διαδήλωση που διοργάνωσε το αντιπολιτευόμενο κόμμα της ΠΓΔΜ στα Σκόπια, με την οποία τάχθηκε υπέρ της προσπάθειας του VMRO-DPMNE να εμποδίσει την εξεύρεση λύσης στη διαμάχη με την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σε βίντεο-μήνυμα του ο Όρμπαν, ο οποίος προκαλεί με τις ακροδεξιές, ρατσιστικές του θέσεις την ΕΕ, χαιρέτισε τους «σοφούς και θαρραλέους ηγέτες του κόμματος (σ.σ. της αντιπολίτευσης) που δεν κάμπτονται υπό την πίεση ξένων δυνάμεων». Η θέση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την εκπεφρασμένη βούληση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στο οποίο υπάγεται το κόμμα του Όρμπαν, γι επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει το Euractiv, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ, μέλος του ΕΛΚ και στενός συνεργάτης της Άγκελα Μέρκελ, σε πρόσφατες δηλώσεις του τόνισε, ότι θα ήταν χρήσιμο, η κυβέρνηση των Σκοπίων να καταλάβει, ότι πρέπει να κάνει ξεκάθαρο στην Ελλάδα, ότι δεν θέτει ζητήματα αλυτρωτισμού, κάτι το οποίο όπως υπογράμμισε ο ίδιος, είναι η «βασική αιτία του προβλήματος». Έχει ταχθεί δε υπέρ του αιτήματος της Ελλάδας, να τροποποιήσει η κυβέρνηση των Σκοπίων τα άρθρα του Συντάγματος που περιέχουν ζητήματα αλυτρωτισμού και εδαφικών αξιώσεων στην ελληνική επικράτεια.