Εκλογές ένα χρόνο μετά την έξοδο, ξεκαθαρίζει ο Τσίπρας

Εκλογές ένα χρόνο μετά την έξοδο, ξεκαθαρίζει ο Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός έκλεισε κάθε συζήτηση για πρόωρες κάλπες

Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες, ακόμη και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο έβαλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά αυτά που έχουν πει στελέχη της κυβέρνησης ότι οι εκλογές θα γίνουν ένα χρόνο μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2019.

Μιλώντας από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ είπε πως: «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης».

Πρόσθεσε ακόμη πως «προϋπόθεση για να τα καταφέρουμε και να κλείσουμε οριστικά αυτόν τον κύκλο της κρίσης, είναι η πολιτική σταθερότητα», για να προσθέσει ότι «είναι ακριβώς για αυτό το λόγο που πρέπει να μπει ένα τέλος στην διαρκή εκλογολογία που θέλει να τροφοδοτεί ανέξοδα αλλά και αδιέξοδα η αντιπολίτευση».

«Κανείς δεν θα μας δανείσει αμέσως με επιτόκια Γερμανίας»

Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας έσπευσε να τονίσει ότι «θα ήταν λάθος και ανοησία να θεωρήσουμε ότι με το ημερολογιακό τέλος του προγράμματος θα μας περίμεναν όλοι να μας δανείσουν με επιτόκια αντίστοιχα με της Γερμανίας για παράδειγμα».

Υπογράμμισε με νόημα ότι «η έξοδος από τα μνημόνια δεν θα τα αλλάξει όλα στη ζωή μας απότομα και “θεαματικά”, αλλά οι αλλαγές θα έρχονται βήμα το βήμα».

Ο πρωθυπουργός συνέδεσε τη συζήτηση για εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος με την κρίση που προκαλεί η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία. Όπως είπε, τη στιγμή που η κρίση στην Ιταλία επηρεάζει το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών, «η θετική κατάληξη της ελληνικής περιπέτειας είναι πιο αναγκαία από ποτέ για το σύνολο της Ευρωζώνης» και κάλεσε τους εταίρους να δώσουν τη σωστή λύση, εξειδικεύοντας τη συμφωνία-πλαίσιο του περυσινού Ιουνίου, την οποία χαρακτήρισε ως τη «σωστή βάση».

«Καταφέρνουμε να αλλάξουμε αποφασιστικά την εικόνα της χώρας. Η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Υπογράμμισε ότι «από χώρα παρίας γίνεται παράδειγμα πολιτικής σταθερότητας και ανάκαμψης» και πως «η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος γίνεται μέρος της λύσης». «Αυτό αποδεικνύει η εντυπωσιακή μας πορεία για την οριστική έξοδο μας από τα μνημόνια», τόνισε.

Για το Χρέος

Για τις συζητήσεις για την τελική διευθέτηση του ελληνικού χρέους που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, τόνισε ότι «διεκδικούμε μια λύση βιώσιμη στο χρόνο που δε θα αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ως προς την προοπτική της οικονομίας μας και θα υποστηρίζει την αναπτυξιακή της δυναμική».

Έστειλε το μήνυμα ότι «τώρα είναι η σειρά των εταίρων μας, να δώσουν με μια κίνηση έμπρακτης εμπιστοσύνης και αναγνώρισης των προσπαθειών μας, τη σωστή λύση, που όλοι περιμένουν να ακούσουν».

Δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει η καλύτερη δυνατή συμφωνία προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις (σ.σ. Ιταλία) «όλοι κατανοούν ότι οι αποφάσεις στις οποίες θα καταλήξουμε πρέπει να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και τις ανάγκες της περιόδου» και να θωρακίζουν την ελληνική οικονομία από αναταράξεις που δεν οφείλονται σε μας αλλά σε μια εξωγενείς παράγοντες.

Για τη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό

Μιλώντας για τη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ και την προοπτική λύσης που διαγράφεται στο Σκοπιανό, τόνισε ότι αυτή τη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση τη χειρίστηκε και συνεχίζει να τη χειρίζεται με αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού, αλλά και με αποφασιστικότητα και πίστη στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης. Τόνισε ότι «είναι ακριβώς αυτή η στάση μας που διαμορφώνει μια νέα εικόνα για την Ελλάδα διεθνώς και ενισχύει το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας σε μια περιοχή που στροβιλίζεται σε μια δύνη παράλληλων κρίσεων. Όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Ιταλία, αλλά και εδώ και αρκετό καιρό στην Τουρκία».