Κουτσούμπας: O ΣΥΡΙΖΑ κάνει τη βρώμικη δουλειά

Κουτσούμπας: O ΣΥΡΙΖΑ κάνει τη βρώμικη δουλειά

«Αξιοποιούν τους νεκρούς των λαϊκών αγώνων για επικοινωνιακούς-διαφημιστικούς λόγους»

Για εμπαιγμό από πλευράς κυβέρνησης στον ελληνικό λαό και ειδικά από πλευράς ΣΥΡΙΖΑέκανε λόγο μέσω ραδιοφωνικών του δηλώσεων ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με τον γενικό γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ να τονίζει ότι δεν πρέπει να πιστεύει στις υποσχέσεις που του δίνονται, καθώς «τα ψέματα δεν έχουν προηγούμενο».

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Alpha 989 ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στα μέτρα του επικαιροποιημένου μνημονίου, που όπως τόνισε, αφορούν στις περικοπές συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου και κατάργηση του ΕΚΑΣ. Σχετικά με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, επισήμανε ότι μόνο το ΚΚΕ είχε υιοθετήσει και είχε καταθέσει -ως πρόταση νόμου, από το 2016- κείμενο για τις ΣΣΕ που υπογράφουν 513 σωματεία, από τα πλέον μαζικά της χώρας, πρόταση την οποία η κυβέρνηση δεν έφερε ποτέ για συζήτηση στην Βουλή. Ο γ.γ. Του ΚΚΕ είπε ακόμη ότι πρέπει να γίνει επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ και να υπογραφεί Εθνική Γενική Σύμβαση, που να κατοχυρώνει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ.

Ως προς το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, επισήμανε ότι η κυβέρνηση περιμένει τα αποτελέσματα του Eurogroup, βολιδσκοπώντας ταυτόχρονα το πότε «θα τη βολεύει προπαγανδιστικά, ώστε να υποκλέψει την ψήφο του ελληνικού λαού με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Το παραμύθι περί δίκαιης ανάπτυξης και τέλους των μνημονίων» θα λειτουργήσει έντονα τη χρονική περίοδο του Αυγούστου», υποστήριξε και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. «Εδώ είμαστε και θα δούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Απαράδεκτος οποιοσδήποτε συμψηφισμός μεταξύ των οκτώ Τούρκων και των δύο Ελλήνων»
Σχετικά με το Σκοπιανό, καταρχήν σημείωσε ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. «έχουν στριμώξει και την ελληνική κυβέρνηση και την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, η οποία έχει επιλέξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση». Εκτίμησε ότι στη συνέχεια θα γίνουν συμβιβασμοί, καθώς στοχεύουν σε συμφωνία, τονίζοντας ότι «δεν θα είναι σε όφελος των λαών».

Ο κ. Κουτσούμπας, σημείωσε ότι το ΚΚΕ αντιμετωπίζει το ζήτημα, σε αντίθεση με όλους τους άλλους, ξεκινώντας όχι από το όνομα, αλλά από τη μη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., καθώς και την αποδέσμευση της Ελλάδας από αυτούς τους οργανισμούς.

Υπογράμμισε ότι προϋπόθεση αποτελεί η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα με απάλειψη κάθε αλυτρωτισμού και πρόσθεσε ότι κατόπιν αυτών ακολουθεί το θέμα της ονομασίας η οποία πρέπει να είναι με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό.

Με αφορμή την παροχή ασύλου στον ένα εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών και το τι μέλλει γενέσθαι με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς, τόνισε ότι είναι απαράδεκτος οποιοσδήποτε συμψηφισμός μεταξύ των 8 Τούρκων που ζήτησαν πολιτικό άσυλο και των δύο Ελλήνων που κρατούνται παράνομα στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας την κράτησή τους σκόπιμη ενέργεια, που καθορίζεται από πολιτικούς στόχους.

Μάλιστα, ο κ. Κουτσούμπας ζήτησε να ληφθούν πιο δραστήριες πρωτοβουλίες για την επιστροφή των Ελλήνων αξιωματικών.

Μιλώντας πάντα για την Τουρκία, εκτίμησε ότι δεν θα παραμείνει στις φραστικές -και όχι μόνο- επιθέσεις εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά θα περάσει και σε πράξεις συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών.

Συμπεριέλαβε στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας την απειλή για εγκατάσταση γεωτρύπανου στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις αναφορές σε αλλαγές στην Συνθήκη της Λοζάνης, ενώ, απαντώντας στην ερώτηση περί θερμού επεισοδίου απάντησε: «δεν θα το αποφύγουμε».

Κληθείς να σχολιάσει το εμπάργκο πώλησης αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ στη γειτονική χώρα, είπε ότι αυτή η κίνηση των ΗΠΑ δεν αφορά ούτε την υποστήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ούτε συνιστά καμία μεγάλη αντίθεση ΗΠΑ-Τουρκίας.

«Πρόκειται για λυκοσυμμαχίες. Επειδή η Τουρκία έχει προσεγγίσει την Ρωσία, οι ΗΠΑ κάνουν τις θιγμένες. Αυτές οι συμμαχίες αλλάζουν άρδην» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «πρέπει να τις αποφεύγουμε όπως ο διάβολος το λιβάνι. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ μόνο δεινά επέφεραν στον ελληνικό λαό».

«Άρα πρέπει να κρατάμε και μικρό καλάθι, αλλά να είμαστε προετοιμασμένοι και για τα χειρότερα από τέτοιους συμμάχους», επισήμανε,, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αξιοποιούν τους νεκρούς των λαϊκών αγώνων για επικοινωνιακούς-διαφημιστικούς λόγους»

Ο κ. Κουτσούμπας είπε επίσης ότι στην Αεροπορική Βάση Αράξου έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες, ώστε να μπορεί να δεχθεί αποθήκευση πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ τα οποία θα μεταφερθούν από την στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Με αφορμή και ρεπορτάζ του σημερινού φύλλου της εφημερίδας «Ριζοσπάστης» συμπλήρωσε ότι, στις 17 Μαΐου, συνοδευόμενος από αρμόδια στελέχη του ΝΑΤΟ, επισκέφτηκε την 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο ο Φρεντ Φρέντρικσον, επικεφαλής της Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ. Ο γ.γ. του ΚΚΕ είπε ότι η χώρα πρέπει να αποδεσμευθεί από τέτοιες λυκοσυμμαχίες και τέτοιες συμφωνίες.

Αναφορικά με την κατάθεση λουλουδιών εκ μέρους του πρωθυπουργού στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης στην Θεσσαλονίκη το 1963, σημείωσε ότι «καλό και θεμιτό είναι να καταθέτει κανείς λουλούδια», επισημαίνοντας, στη συνέχεια, ότι το αντιϊμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα στην Ελλάδα βάδισε την περασμένη εβδομάδα με τις πορείες που διοργάνωσε σε όλη τη χώρα στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λείπει.

Εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση ότι «αξιοποιούν τους νεκρούς των λαϊκών αγώνων για επικοινωνιακούς-διαφημιστικούς λόγους» και χαρακτήρισε ανιστόρητη τη σύγκριση που επιχειρείται μεταξύ του Γιάννη Μπουτάρη και του Γρηγόρη Λαμπράκη. «Η επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη είναι καταδικαστέα και ως εκεί», εξήγησε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση προσπαθώντας να κάμψουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, εξαιτίας της πολιτικής του,ς θα επιχειρήσουν να χρήζουν υποψήφιους δημάρχους ανά τη χώρα πρόσωπα που ανήκουν στον ευρύτερο πολιτικό χώρο. Εκτίμησε δε, ότι αυτή η τακτική «δεν θα πάει μακριά», γιατί η τοπική διοίκηση είναι τμήμα του κράτους και εφαρμόζει αντιλαϊκή πολιτική.

Σε αντιδιαστολή με αυτό επικαλέστηκε το παράδειγμα αγωνιστών δημάρχων που τιμούν την ψήφο του λαού, όπως ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων από τα βάρη που υφίστανται, όπως τις απειλές πλειστηριασμών.

Τέλος, έκανε λόγο για τη δυνατότητα συσπείρωσης με το ΚΚΕ και κάλεσε σε ολόπλευρη ισχυροποίηση του Κόμματος. Ερωτηθείς «και στην εξουσία;», απάντησε: «Βεβαίως και στην εξουσία, αλλά εξουσία για εμάς δεν σημαίνει καρέκλες, σημαίνει με τον λαό πραγματικά στην εξουσία και υλοποίηση του Προγράμματος του ΚΚΕ».