Στην Ουάσιγκτον ο Κοτζιάς για ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό, Κυπριακό

Στην Ουάσιγκτον ο Κοτζιάς για ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό, Κυπριακό

Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του και άλλους αξιωματούχους

Συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο θα έχει αργότερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ουάσιγκτον.

Οι συζητήσεις θα εστιαστούν σε θέματα που άπτονται της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση τα ενεργειακά, αλλά και σε ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδίως στην τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο. Την συνάντησης Κοτζιά-Πομπέο θα προηγηθεί συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ.

Αύριο Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον. Ο κ. Κοτζιάς θα έχει επίσης επαφές με ηγετικά στελέχη των δύο Νομοθετικών Σωμάτων των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων με τους Συμπροέδρους του “Congressional Hellenic Caucus” και της “Congressional Hellenic Israeli Alliance” (CHIA), καθώς και με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ακολούθως, θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη όπου μεθαύριο Τετάρτη θα συναντηθεί με τον ΓΓ ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις τελευταίες εξελίξεις ως προς τo Κυπριακό, καθώς και στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ. Θα συζητηθεί ακόμη η πορεία μεταρρύθμισης των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας.

Την Πέμπτη και Παρασκευή 24-25 Μαΐου, επίσης στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία του Προσωπικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.