Κουβέλης: Η ρητορική της έντασης από την Τουρκία θα συνεχιστεί

Κουβέλης: Η ρητορική της έντασης από την Τουρκία θα συνεχιστεί

Παράνομη η κράτηση των δύο στρατιωτικών, υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας

«Έχω την εκτίμηση ότι και μετά τις εκλογές, και με όποιο αποτέλεσμα, αυτή η ρητορική της έντασης θα συνεχιστεί, ανακαλύπτοντας αφελώς η Τουρκία ζητήματα τα οποία δεν υπάρχουν. Και δεν υπάρχουν, διότι οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο ορίζουν με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα, τι ανήκει στην Ελλάδα». Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε σήμερα το απόγευμα από το δημαρχείο Τρικάλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Φώτης Κουβέλης, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στη Θεσσαλία, επισκεπτόμενος στρατιωτικές μονάδες σε Τρίκαλα και Λάρισα.

Ο κ. Κουβέλης πιο μπροστά είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, ενώ μιλώντας στη συνέχεια για την Τουρκία επισήμανε πως ο Ερντογάν τα κάνει όλα αυτά, για να διατηρεί το πεδίο, υποτίθεται ανοιχτό με θέματα, με σταθερή την διεκδίκησή του να βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή, της κυπριακής ΑΟΖ. Η ίδια η Τουρκία, δεν παρέλειψε να σημειώσει επίσης ο κ. Κουβέλης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα έχει κακά αποτελέσματα από αυτό, με το πρόσθετο δεδομένο, ότι έχει μία εύθραυστη και εξαιρετικά ευάλωτη εξωτερική πολιτική, και δεν έχει σε καμία περίπτωση συμμαχίες που θα τις επιτρέψουν να κάνει αυτά τα οποία προωθεί και τα προωθεί παράνομα".

Η ρητορική της έντασης συνεχίζεται, πρόσθεσε ο αναπληρωτής Υπουργός, όπως συνεχίζεται απαράδεκτα, παράνομα η κράτηση των δύο στρατιωτικών μας στελεχών, τονίζοντας: «Και λέω παράνομα γιατί δεν έχει ασκηθεί καν ποινική δίωξη. Δεν γνωρίζουμε το κατηγορητήριο. Αυτά είναι πρωτοφανή για τον δικαιικό πολιτισμό και της Ελλάδας και της Ευρώπης συνολικότερα. Η χώρα μας προσπαθεί στο επίπεδο των διπλωματικών σχέσεων, της εξωτερικής πολιτικής να ασκεί τις πιέσεις της προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι και να έρθουν ξανά στην πατρίδα τα δύο στρατιωτικά μας στελέχη».

Τα όσα λέει ο κ. Ερντογάν αναφορικά με την κράτηση των δύο στρατιωτικών μας στελεχών άλλοτε ευθέως και άλλοτε, υπονοώντας ότι συναρτάται η αποφυλάκισή τους, και η απελευθέρωσή τους από αντίστοιχη παράδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, βρίσκουν απάντηση, σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, μόνον σε ένα καθοριστικό γεγονός: ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, και την ανεξαρτησία της αυτή, δεν επιτρέπεται από κανέναν, ούτε η ίδια είναι διατεθειμένη να δεχτεί, να παραβιαστεί. Σε αντίθεση με την δικαιοσύνη της Τουρκίας, η οποία χειραγωγείται και υπηρετεί τους αυταρχισμούς του κ. Ερντογάν.

Στη συνέχεια μιλώντας για την αποτρεπτική μας δύναμη, είπε πως αυτή βασίζεται και στο έμψυχο υλικό, αλλά και στο υλικό εκείνο που συγκροτεί πράγματι αποτελεσματικότητα της αποτρεπτικής μας δύναμης, προσθέτοντας: «Πρόσφατα, προωθήσαμε και θα αρχίσει η υλοποίηση της σύμβασης με τις ΗΠΑ, για την αναβάθμιση των F16. Ας το επαναλάβω: δεν μπαίνουμε στην κούρσα των τρελών εξοπλιστικών ανταγωνισμών. Κάνουμε εκείνο που είναι άκρως αναγκαίο. Πρέπει να σας πω πως η υπόθεση της αναβάθμισης των F16 είναι μία εκκρεμότητα για τη χώρα από το 2009. Με καινούργια στοιχεία και με επικαιροποίηση της σχετικής συμφωνίας προωθούμε όλη αυτή την υπόθεση».

Απαντώντας στο ερώτημα και τις φήμες, στο αν σκοπεύει να πολιτευθεί στο νομό Τρικάλων απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως υπάρχουν άξια στελέχη, εξαιρετικοί κοινοβουλευτικοί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας παράλληλα πως η αναφορά που γίνεται είναι τιμητική για τον ίδιο.

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τόνισε πως πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση, πρόκειται για το αίσχος που βαρύνει την παγκόσμια κοινότητα, και ειδικότερα, τις ΗΠΑ, διευκρινίζοντας: «Το Μεσανατολικό πρέπει να λυθεί, πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και οι τελευταίες επιλογές, λυπάμαι, αλλά δεν υπηρετούν την επίλυση του Μεσανατολικού».

Καταλήγοντας δήλωσε: «Οι ένοπλες δυνάμεις μας συνιστούν και συγκροτούν μια ικανή αποτρεπτική δύναμη. Είμαστε χώρα της ειρήνης, η Ελλάδα είναι χώρα της ειρήνης. Δεν διεκδικούμε τίποτε, που δεν μας ανήκει. Αλλά δεν επιτρέπουμε να διεκδικήσει και οποιοσδήποτε άλλος, και εν προκειμένω η Τουρκία αυτό το οποίο είναι δικό μας. Και είναι δικό μας στη βάση των διεθνών συνθηκών, στο πλαίσιο γενικότερα του διεθνούς δικαίου. Βεβαίως ο Ερντογάν έχει επιλέξει μια επιθετική ρητορική την οποία κλιμακώνει, προφανώς διότι θέλει να υπηρετήσει την ανάδειξη ενός εθνικισμού στο εσωτερικό της χώρας του για να εξυπηρετήσει τις εκλογικές του ανάγκες».

Τέλος αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Τρικκαίων, επισήμανε ότι αυτή η συνάντηση αφορούσε ζητήματα που έχουν σχέση με κάποια στρατόπεδα τα οποία ο δήμος προτείνει στη βάση συγκεκριμένων θέσεων. Να δοθούν όπως προβλέπεται από το νόμο προκειμένου να αξιοποιηθούν για το κοινωνικό σύνολο για την πόλη των Τρικάλων, για τους κατοίκους του νομού. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα ασχοληθούμε και να προωθήσουμε τα πράγματα για να βρούμε τη χρήσιμη και αναγκαία λύση» σημείωσε ο ίδιος.