Τζανακόπουλος: Δεν θα υπάρξει καμία εμπλοκή στη διευθέτηση του χρέους

Τζανακόπουλος: Δεν θα υπάρξει καμία εμπλοκή στη διευθέτηση του χρέους

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως ζήτησε υπομονή για το τι τελικά θα γίνει με το ΔΝΤ

Την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει καμία εμπλοκή στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, παρά τις διαφωνίες που καταγράφονται ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ, εξέφρασε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Τόνισε πως η συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους έχει δυο σκέλη την επιμήκυνση των ωριμάνσεων, όπως αυτή συμφωνήθηκε στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017, η οποία (ωρίμανση) θα κυμαίνεται από 0-15 έτη, με την κυβέρνηση πάντως να εκτιμά ότι θα «κλείσει» στα 12. Το δεύτερο ζήτημα, όπως προσέθεσε ο κ. Τζανακόπουλος, είναι ο γαλλικός μηχανισμός που επιχειρεί να συμβιβάσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ΔΝΤ.

Αναφορικά με τον γαλλικό μηχανισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι εκείνο που συζητείται είναι το εάν η πρόταση θα περιορίζεται μόνο σε νούμερα (σ.σ. οικονομικά αποτελέσματα) ή εάν θα εμπεριέχει και κάποιες πολιτικές.

«Δεν θεωρώ ότι τίθεται εν αμφίβολο η έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα» ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικράτειας απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα επιθυμεί ή όχι τη συμμετοχή τού ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως ο ίδιος δεν κάνει εκτιμήσεις για την παρουσία ή μη οργανισμών, αλλά υπενθύμισε πως υπάρχουν κείμενα με συμφωνίες στα οποία περιγράφονται τα στάδια για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως ζήτησε υπομονή για το τι τελικά θα γίνει με το Ταμείο, σημειώνοντας «θα δούμε τις επόμενες ημέρες, μην προεξοφλούμε τα αποτελέσματα».

Σε ερώτηση για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, θέμα για το οποίο έχει δεσμευτεί στο μνημόνιο η κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως «η βασική δέσμευση που περιγράφεται αφορά την επίτευξη πλεονάσματος 5%, και ήταν αυτό που οδήγησε το ΔΝΤ να ζητά την περαιτέρω μείωση» και επισήμανε πως «δεν μιλάμε για οριζόντιες μειώσεις, αλλά για μια συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων που διατηρούν την προσωπική διαφορά».

Ωστόσο, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως αν και η κυβέρνηση δεν θέτει ζήτημα ακύρωσης ψηφισμένων δεσμεύσεων προς τους δανειστές στην πορεία εξόδου από το πρόγραμμα, «όλα εξαρτώνται από τους δημοσιονομικούς στόχους». Τέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος πως μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup θα έχουν βρεθεί οι τεχνικές λύσεις σε όλα τα ζητήματα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.