Ξυδάκης: Είναι νωρίς να μιλήσουμε για διορθώσεις σε μέτρα

Ξυδάκης: Είναι νωρίς να μιλήσουμε για διορθώσεις σε μέτρα

Παρέπεμψε στην μετά τον Αύγουστο περίοδο, εφόσον υπάρξουν ικανοποιητικά δημοσιονομικά αποτελέσματα

Άκαιρη χαρακτήρισε τη συζήτηση για την διόρθωση δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί, όπως ο επαναπροσδιορισμός των συντάξεων και η μείωση του αφορολογήτου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Μιλώντας στον ρ/σ Πρακτορείο 104,9 FM του ΑΠΕ και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ξυδάκης είπε, ότι «είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε γι' αυτά» και συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να δούμε τον στόχο του Αυγούστου και μετά αν έχει καλές επιδόσεις στα δημοσιονομικά η Ελλάδα, έχει κάποιες δυνατότητες να κάνει διορθώσεις. Θα τις δει όμως αυτές τις δυνατότητες στην ώρα τους». Τόνισε δε, ότι «ο στόχος είναι, να δούμε πώς θα πάμε στο κλείσιμο του μνημονίου και πώς θα πάμε στην πολλάκις υποσχεθείσα ρύθμιση του χρέους, η οποία θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, ευμενείς στη δική μας πορεία και δημοσιονομική κατάσταση».

Με αφορμή την ανακοίνωση από την ΕΚΤ των αποτελεσμάτων των stress tests των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Ξυδάκης εκτίμησε, ότι έχει έλθει η ώρα «οι τράπεζες να παίξουν τον ρόλο, που οφείλουν να παίξουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, να είναι πλάι στην επιχείρηση, πλάι στον επαγγελματία». Επεσήμανε δε, ότι «έχει πλαστικοποιηθεί η οικονομία σε τεράστιο βαθμό κι αυτό είναι ένα όφελος για τις τράπεζες», όπως και ότι «οι προμήθειες που παίρνουν, είναι τεράστια έσοδα, δισεκατομμύρια και είναι ένας πόρος μηδενικού ρίσκου».

Αναφερόμενος στην πορεία των επενδύσεων, σημείωσε πως «αυτό που φέρνει μία δυσκαμψία στο ελληνικό περιβάλλον, είναι μία δυσκολία στην εφαρμογή κάποιων υπαρχουσών νομοθεσιών από τη γραφειοκρατία. Υπάρχει αργοπορία στη δικαιοσύνη». Υποστήριξε δε, ότι «έχει πολλά πλεονεκτήματα η Ελλάδα, έχει καλές υποδομές, έχει υψηλή τεχνογνωσία στα στελέχη της εργασίας», επισημαίνοντας ότι «στην υποδοχή του κρατικού μηχανισμού, της διοίκησης, της δικαιοσύνης, εκεί σκοντάφτουμε κι εκεί θα πρέπει να εστιαστούν με μεγάλη έμφαση οι δυνάμεις και οι πολιτικές και οι κοινωνικές».

Σχολιάζοντας τη συζήτηση για την προοπτική προεκλογικής και μετεκλογικής συνεργασίας του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε χθες με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού και μέλους της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ Γιάννη Ραγκούση σε εκδήλωση με θέμα «Το μέλλον της προοδευτικής παράταξης», ο κ. Ξυδάκης είπε, ότι «όποιες φωνές ακούγονται, καλόπιστες, ανοιχτές και με σοβαρές προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι, είναι το λιγότερο χρήσιμες και κατά τη γνώμη μου αναγκαίες».

Σε ό, τι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, σημείωσε ότι «θα γίνουν στην ώρα τους, την ώρα που χρειάζεται η χώρα να γίνουν, καθώς υπάρχει ακόμη σοβαρή δουλειά να γίνει από την κυβέρνηση, να σφραγιστεί η έξοδος από τα μνημόνια και να μπουν τα θεμέλια για τη μεταμνημονιακή περίοδο και την ανάταξη της χώρας».