Κουβέλης: Βρισκόμαστε σε ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο

Κουβέλης: Βρισκόμαστε σε ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο

Τίποτα δε δικαιολογεί την απαράδεκτα παρατεταμένη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας

«Βρισκόμαστε ουσιαστικά σε έναν ακήρυχτο πόλεμο, με την έννοια ότι οι παραβιάσεις, οι παραβάσεις, οι υπερπτήσεις των τουρκικών αεροπλάνων έχει καταντήσει συνηθισμένο, καθημερινό σχεδόν φαινόμενο, με αποτέλεσμα τα ελληνικά φτερά, τα ελληνικά αεροπλάνα αλλά και τα πλοία στο Αιγαίο να υποχρεούνται να κάνουν τις αναχαιτίσεις», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πάντως ότι η διάταξη των δικών μας δυνάμεων για τις αναχαιτίσεις γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουμε καταπόνηση των πιλότων μας.

Σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο κ. Κουβέλης σημείωσε πως «το υπουργείο Άμυνας γνωρίζει τις πληροφορίες για δημοσιεύματα, σχετικά με τις δηλώσεις Γιλντιρίμ, ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα στο Αιγαίο και έχω ζητήσει ενημέρωση συστηματική και επίμονη από τα αρμόδια όργανα και στελέχη των Ενόπλών Δυνάμεων».

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, δήλωσε, πως Ερντογάν και Γιλντιρίμ, μιλούν τη δική τους γλώσσα δικαίου και ότι τίποτα δεν δικαιολογεί την απαράδεκτα παρατεταμένη κράτηση τους με δεδομένο ότι και οι πληροφορίες για ύπαρξη ύποπτου περιεχομένου σε κάποιο τρίτο κινητό τηλέφωνο δεν ευσταθούν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε και τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να τα βρουν, λέγοντας ότι θα ήθελε η στάση της συμμαχίας να είναι πολύ πιο δυναμική και σαφής, και πως εκτιμά ότι, και το ΝΑΤΟ αντιλαμβάνεται πως η χώρα μας δεν παίρνει πρωτοβουλίες για κορύφωση της έντασης.