Τζανακόπουλος: Η Τουρκία κρατά ένα μήνα τους στρατιωτικούς και δεν μας λέει γιατί

Τζανακόπουλος: Η Τουρκία κρατά ένα μήνα τους στρατιωτικούς και δεν μας λέει γιατί

«Δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα ανταλλαγή των Ελλήνων με τους Τούρκους στρατιωτικούς»

«Η ελληνική κυβέρνηση ζητά από την Τουρκία να ξεκαθαρίσει άμεσα για ποιο λόγο κρατούνται οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί και τους στερείται η δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα, για ποιο λόγο μετά από έναν σχεδόν μήνα δεν έχουμε καν γνώση των κατηγοριών και για ποιο λόγο επιλέγεται αυτή η τακτική της κωλυσιεργείας που καθόλου δεν συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μας και σε μια σχέση καλής γειτονίας με τους Τούρκους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στη Βάρνα και τόνισε πως «είναι σαφής η ομόθυμη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ και είναι επίσης αποφασιστικό το μήνυμα ότι αυτές οι προκλήσεις οφείλουν άμεσα να τερματιστούν».

Την ίδια ώρα πάντως ο κ. Τζανακόπουλος έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία να μην χρησιμοποιήσει το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης και όξυνσης των σχέσεων της με την Ε.Ε.

Σε ερώτημα για το εάν στην επικείμενη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου με τον Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να τεθεί -από τον Βλαντίμιρ Πούτιν- το ζήτημα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν φυλακισμένοι στην Ανδριανούπολη, είπε πως αυτό αφορά τον Ρώσο Πρόεδρο, ωστόσο ο κ. Τζανακόπουλος κάλεσε την Τουρκία να απαντήσει άμεσα γιατί ένα μήνα τώρα η ελληνική κυβέρνηση δεν γνωρίζει το κατηγορητήριο για μια υπόθεση που θα μπορούσε να λήξει σε λίγες ώρες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως η Τουρκία τους τελευταίους μήνες έχει κάνει στροφή όξυνσης, γεγονός που, όπως εκτίμησε ο κ. Τζανακόπουλος, δεν σχετίζεται με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά σχετίζεται με τα προβλήματα στα δικά της σύνορα και με αιχμή το Κουρδικό. Πρόσθεσε όμως, ότι παρά το γεγονός ότι η γειτονική χώρα πιέζει, αυτό που χρειάζεται είναι να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας καθώς αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος ολόκληρης της περιοχής. Παράλληλα κάλεσε την Τουρκία να επανέλθει στη λογική της καλής γειτονίας.

Την ίδια ώρα όμως έστειλε αυστηρό μήνυμα λεγοντας πως «απαιτούμε καθαρές εξηγήσεις γιατί ένα μήνα μετά δεν γνωρίζουμε το κατηγορητήριο, για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς. Περιμένουμε άμεση ενημέρωση», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δουλεύει προς την κατεύθυνση να λυθεί το ζήτημα το συντομοτερο δυνατόν, ακόμα και μέχρι το Πάσχα.

Όσον αφορά στις δηλώσεις του υπουργού 'Αμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος από την Αρμενία είπε πως το 1821 η Οθωμανική Αυτοκρατορία ηττήθηκε, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων, «όταν η Τουρκία με δηλώσεις αξιωματούχων της προκαλεί διαρκώς, όταν παλαιότερα αμφισβητούσε τη Συνθήκη της Λοζάνης, όταν καθημερινά προβαίνει σε δηλώσεις και ρητορικές εξάρσεις οι οποίες πυροδοτούν εντάσεις, ενίοτε κάποιες σκληρές απαντήσεις μπορεί να είναι θεμιτές ή εύλογες. Η γνώμη μου είναι αυτό που πρέπει να συνεχίσει να κάνει η κυβέρνηση είναι να προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Τουρκία ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη ευρύτερη περιοχή».

Σε σχετική ερώτηση για τις δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη, είπε πως η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επί του θέματος. Επίσης δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα η ανταλλαγή ή κάτι ανάλογο πλην όμως, πρόσθεσε, «αλίμονο αν καταργούσαμε τη δυνατότητα των βουλευτών να καταθέσουν τη γνώμη τους».