Προϊστορική φάλαινα ανακαλύφθηκε σε έρημο του Περού

Σκόρπια απολιθώματα φαλαινών, ηλικίας πάνω από 40 εκατομμύρια χρόνια, ανακάλυψαν παλαιοντολόγοι στην έρημο Ocucaje του Περού.

Η ανακάλυψη αυτή χαιρετήθηκε από την επιστημονική κοινότητα, καθώς προσφέρει νέα στοιχεία για την εξελικτική σχέση μεταξύ των θηλαστικών της θάλασσας και των προϊστορικών προγόνων τους που ζούσαν στη ξηρά. 

Τα απολιθώματα ανήκουν στα αρχαιοκήτη, ένα είδος φαλαινών που έχει εξαφανιστεί, και αποτελούν τις πιο σημαντικές αποδείξεις για τα προϊστορικά κήτη στη Νότιο Αμερική .

Περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τους προγόνους τους, που σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους είχαν ζήσει σαν θηλαστικά στην ξηρά, προτού εξελιχθούν σε ωκεάνια κήτη.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες αγνοούσαν την ιστορική ύπαρξη προϊστορικών  θαλάσσιων θηλαστικών στη Νότια Αμερική. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Rodolfo Salas "γνωρίζαμε ότι στην  Ocucaje υπάρχει παλαιοντολογικός πλούτος   10-12 εκατομμυρίων ετών αλλά χάρη σε αυτά τα απολιθώματα, με  ηλικία από 36 ως 40 εκατομμύρια χρόνια, δείχνουν πολύ περισσότερα για την περιοχή".

Πάνω από εκατομμύρια χρόνια ζωής  στο νερό έκαναν τα  θαλάσσια θηλαστικά να εξελιχθούν  - με τα πόδια γίνονται πτερύγια - και να μοιάζουν περισσότερο με τις σύγχρονες φάλαινες και τα δελφίνια.

Πριν από την ανακάλυψη στο Περού, απόδειξη αυτών των προϊστορικών θαλάσσιων θηλαστικών είχε βρεθεί μόνο στην Αίγυπτο, το Πακιστάν, την Ινδία και τη Βόρεια Αμερική.