«Οι ανεμογεννήτριες δεν έχουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία»

«Οι ανεμογεννήτριες δεν έχουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία»

Μύθοι και αλήθειες για το πόσο τα αιολικά πάρκα επηρεάζουν ανθρώπους και θηλαστικά

Η πράσινη ενέργεια και η χρήση των ΑΠΕ δημιουργούν μία νέα πραγματικότητα για τις κοινωνίες τόσο από πλευράς περιβαλλοντικής όσο και οικονομικής.

Τα αιολικά πάρκα με τις ανεμογεννήτριες αποτελούν πια γνώριμες εικόνες και η συζήτηση για τη «συνύπαρξη» αυτής της νέας τεχνολογίας με τον άνθρωπο βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής.

Αυτή η νέα συνθήκη έχει δώσει έδαφος σε πολλές θεωρίες που περιστρέφονται ακόμη και στις επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στην υγεία των ανθρώπων αλλά και των ζώων.

Μύθος 18: «Οι ανεμογεννήτριες έχουν επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και των άλλων θηλαστικών»

Το αν και κατά πόσο τα αιολικά πάρκα επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία, απασχόλησε την επιστημονική μελέτη της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας).

Αντιθέτως προς τις αιτιάσεις που αναφέρουν ότι οι ανεμογεννήτριες έχουν επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και των άλλων ζώων, η ΕΛΕΤΑΕΝ υποστηρίζει ότι όχι μόνο αυτό δεν ισχύει αλλά τα αιολικά πάρκα δεν επηρεάζουν αρνητικά ούτε και την αναπαραγωγικότητα των θηλαστικών.

«Ο μύθος αυτός έχει προβληθεί έντονα κατά το παρελθόν, παρόλο που ο σύγχρονος άνθρωπος περιβάλλεται από τεχνολογία σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς του» αναφέρει το έντυπο.

«Oι ανεμογεννήτριες είναι πλήρως συμβατές με τον άνθρωπο, καθώς και με το αστικό και οικιστικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, ανεμογεννήτριες υπάρχουν μέσα στον αστικό ιστό του Άμστερνταμ, του Αμβούργου, της Βοστώνης, του Τορόντο, στο London Eye σε απόσταση μόλις 10 μίλια από το City και σε άλλες ανεπτυγμένες πόλεις.

Είναι θετικό πάντως ότι την τελευταία δεκαετία έχουν μειωθεί οι ανησυχίες για τον θόρυβο που προκαλούν ή την ακτινοβολία που δήθεν εκπέμπουν οι ανεμογεννήτριες. Σε αυτό πιθανόν να έχει συμβάλλει και η μεγαλύτερη εξοικείωση των ανθρώπων με τις ανεμογεννήτριες που τους βοηθάει να κρίνουν το αβάσιμο αυτών των ισχυρισμών».

«Οι ανεμογεννήτριες προκαλούν ελάχιστο θόρυβο»

Όπως αναφέρει το έντυπο της ΕΛΕΤΑΕΝ, οι ανεμογεννήτριες οφείλουν να πληρούν αυστηρές προδιαγραφές εκπομπών θορύβου. Μάλιστα, μια ανεμογεννήτρια σε απόσταση 200 μ. είναι πιο αθόρυβη (50 dBA) από μια χαμηλόφωνη συνομιλία (60 dBA).

«Μια ανεμογεννήτρια προκαλεί δύο πηγές θορύβου:

  • Μηχανικό θόρυβο από το κιβώτιο των ταχυτήτων (gearbox) ή τη γεννήτρια (generator). Έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί στις σύγχρονες ανεμογεννήτριες.
  • Αεροδυναμικό θόρυβο από τα πτερύγια. Πρόκειται για τον θόρυβο περιστροφής των πτερυγίων της ανεμογεννήτριας, καθώς περνούν μπροστά από τον πυλώνα της. Έχει περιοριστεί δραστικά χάρη στη σημαντική βελτίωση του σχεδιασμού των πτερυγίων (ιδιαίτερα των άκρων και της πίσω πλευράς τους). Επιπλέον, σε αυτές τις αποστάσεις, οποιοσδήποτε θόρυβος κάνουν καλύπτεται από τον φυσικό θόρυβο που κάνει ο ίδιος ο αέρας ή όταν περνάει ανάμεσα στα δέντρα και τη βλάστηση».

Η αλήθεια για την ακτινοβολία

Η μελέτη αναφέρεται και στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που δημιουργείται στα αιολικά πάρκα.

«Ακόμη και το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που δημιουργεί το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα είναι χαμηλής συχνότητας και χαμηλότερης έντασης από τα πεδία που προκαλούνται στις πόλεις και μέσα στα σπίτια από τις κοινές οικιακές συσκευές.

Γενικά, όσο μεγαλύτερη είναι η τάση υπό την οποία παράγεται, μεταφέρεται ή χρησιμοποιείται το ρεύμα τόσο χαμηλότερη είναι η ένταση του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου που προκαλεί» υποστηρίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

«Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες επιπτώσεις από τους υπόηχους»

Υπάρχουν επίσης θεωρήσεις που συνδέουν τις ανεμογεννήτριες και τους ήχους που παράγουν με επιπτώσεις στην ανθρώπινη ακοή.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέριε σχετικά:

«Ο ριπαίος άνεμος, τα κύματα, ένα κινούμενο αμάξι αλλά και μια ανεμογεννήτρια παράγουν ήχο σε πολύ χαμηλές συχνότητες, περίπου 20 Hertz, ο οποίος ονομάζεται υπόηχος. Οι συχνότητες αυτές δεν γίνονται αντιληπτές από το ανθρώπινο αυτί.

Η υποτιθέμενη βλάβη από τους υπόηχους που εκπέμπουν οι ανεμογεννήτριες αποτελεί τη νέα πηγή ανησυχίας. Ο μύθος είναι ελκυστικός διότι δεν μπορεί να ελεγχθεί στην πράξη από το ευρύ κοινό (σε αντίθεση με την περίπτωση του θορύβου). Μερικοί κάτοικοι φοβούνται ότι οι υπόηχοι μπορεί να τους προκαλέσουν κάποια ασθένεια. Αντίστοιχες ανησυχίες εκφράζονται όμως και για τα συστήματα κλιματισμού και εξαερισμού».

Έχουν όμως υπάρξει επαρκή τεκμήρια για επιπτώσεις στην υγεία από τους συγκεκριμένους ήχους;

«Στην πράξη, δεν έχει τεκμηριωθεί καμία επίπτωση στην υγεία από υποήχους ανεμογεννητριών (ή από άλλον λόγο). Αυτό έχει δηλώσει, για παράδειγμα, με διαδοχικές μελέτες και δημόσιες ανακοινώσεις του το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Κυβέρνησης της Αυστραλίας.

Ακόμα και τα δημοσιεύματα που επιδιώκουν να προβάλλουν αυτόν τον δήθεν κίνδυνο, καταλήγουν αρκετές φορές στη διαπίστωση ότι απαιτείται παραπάνω έρευνα» καταλήγει η ΕΛΕΤΑΕΝ.