Tελικά τα ψάρια είναι αναίσθητα;

Ο άνθρωπος αισθάνεται πόνο και μάλιστα με το παραμικρό. Οι περισσότεροι κάτοικοι του ζωικού βασιλείου επίσης. Παρόλ' αυτά υπάρχει και μία κατηγορία, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες παρουσιάζει σημάδια αναισθησίας. Όχι συναισθηματικής, αλλά σωματικής.

Έρευνα που ήρθε στη δημοσιότητα υποστηρίζει ότι τα ψάρια στερούνται των απαραίτητων υποδοχέων στον εγκέφαλο, οι οποίοι μεταδίδουν στο σώμα το αίσθημα του πόνου.

Βασική διαφορά τους σε σχέση με τον άνθρωπο είναι ότι τα ψάρια διαθέτουν αλγοϋποδοχείς, υποδοχείς αίσθησης που αντιδρούν στέλνοντας προειδοποιητικά σήματα στον εγκέφαλο. Ο τρόπος λειτουργίας τους όμως, διαφέρει αισθητά από τους υποδοχείς – αισθητήρες πόνους που διαθέτει ο άνθρωπος ή τα άλλα ζωντανά όντα.

“Ακόμα και αν τα ψάρια έχουν συναίσθηση, είναι αυθαίρετο να υποθέτουμε ότι μπορούν να αντιληφθούν τον πόνο με τον ίδιο τρόπο που τον αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι”, επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Ψάρια και Αλιεία.

Η επιστημονική κοινότητα που έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα, υποστηρίζει ότι οι αλγοϋποδοχείς ινών C, που μεταδίδουν τον πόνο ανθρώπους, σπανίζουν στα ψάρια με πτερύγια, ενώ δεν έχουν εντοπιστεί ποτέ σε καρχαρίες και σαλάχια.

Επιπλέον ένας άλλος τύπος αλγοϋποδοχέων, οι αλγοϋποδοχείς Α- δέλτα δεν προκαλούν πόνο στα ψάρια, αλλά αντανακλαστικές αντιδράσεις για την αποφυγή του κινδύνου. Πάντως, πολλοί είναι εκείνοι, οι οποίοι αντικρούουν τα επιστημονικά ευρήματα, που υποστηρίζουν ότι τα ψάρια είναι παντελώς...αναίσθητα.

Χαρακτηριστικό ήταν ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε το 2003, όταν ερευνητές εισήγαγαν στα χείλη ψαριών δηλητήριο μέλισσας και διάλυμα οξέος, με αποτέλεσμα εκείνα να αντιδράσουν και να αρχίσουν να τρίβουν τα χείλη τους, να χοροπηδούν μέσα στο ενυδρείο, ενώ ανάσαιναν σαν κολυμπούσαν με το μέγιστο της δύναμης και της ταχύτητας που διαθέτουν.

Άλλη έρευνα λίγα χρόνια αργότερα – το 2009 – έδειχνε ότι τα ψάρια που βιώνουν πόνο αμύνονται, ακριβώς επειδή θυμούνται την επίπονη εμπειρία που έζησαν.