Ένας υπερ-τυφώνας θα χτυπά τις ΗΠΑ κάθε δυο χρόνια

Το καταστροφικό πλήγμα του τυφώνα Σάντι που σάρωσε τις ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο, θα επαναληφθεί. Για την ακρίβεια θα επαναλαμβάνεται κάθε δυο χρόνια. Όπως υποστηρίζουν οι μετεωρολόγοι, η κλιματική αλλαγή θα φέρει ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σοβαρότατο πρόβλημα θα είναι και οι πλημμύρες λόγω της αύξησης της στάθμης των θαλασσών που σιγά σιγά θα καταστούν μόνιμο πρόβλημα στην ανατολική ακτή της Αμερικής, όπου η στάθμη των υδάτων αυξάνεται με τετραπλάσιος ρυθμούς συγκριτικά με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Κράτος και μηχανικοί εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να κατασκευαστούν γιγαντιαία φράγματα προκειμένου να προστατεύουν τις παράκτιες περιοχές από τα κύματα. Το κόστος του έργου αποτιμάται σε 20 δισ. δολάρια.

Ορισμένοι επιστήμονες όμως επισημαίνουν πως η μόνη εναλλακτική για την προστασία από τις φυσικές καταστροφές είναι η μετατόπιση πληθυσμών από τις παράκτιες περιοχές.

Ο τυφώνας Σάντι που σάρωσε πέρυσι τον Οκτώβριο της ΗΠΑ, σκότωσε 85 ανθρώπους και προκάλεσε ζημιές ύψους 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις, το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική θα αυξήσει τη στάθμη των θαλασσών κατά 1,2 μέτρα μέχρι το 2080.

Κατά συνέπεια η πιθανότητα εκδήλωσης ακραίων καταιγίδων όπως ο Σάντι θα είναι το 2020 μια στις 50, το 2015 μια στις 15 και το 2080 μια στις δυο.