“Γεννητούρια” στο διάστημα

Εικόνες από τη γέννηση ενός πλανήτη εντόπισαν και κατέγραψαν ενθουσιασμένοι αστρονόμοι και ερευνητές .

Παρατηρώντας με το τηλεσκόπιο VLT του Νότιου Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου (ESO) το νεαρό άστρο HD 100546- που βρίσκεται σε απόσταση 335 ετών φωτός από εμάς- οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στο δίσκο της κοσμικής ύλης που έχει δημιουργηθεί γύρω από το άστρο, έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες δημιουργίας ενός ηλιακού συστήματος.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν έναν πλανήτη που βρίσκεται στα αρχικά στάδια του σχηματισμού του και η έρευνα τους δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Astrophysical Journal Letters".

"Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες μπορούσαν να μελετήσουν τη διαδικασία σχηματισμού ενός πλανήτη κυρίως μέσα από προσομοιώσεις. Αν πράγματι αυτό που είδαμε και καταγράψαμε είναι ο σχηματισμός ενός πλανήτη τότε για πρώτη φορά οι επιστήμονες θα μπορούν να μελετήσουν το φαινόμενο σε πραγματικές συνθήκες και μάλιστα από τα πρώτα, τα αρχικά του στάδια" αναφέρει ο Σάσα Κουάνζ, του Πανεπιστημίου ETH στη Ζυρίχη που ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές εκτιμούν πώς, όταν ολοκληρωθεί ο σχηματισμός του πλανήτη, αυτός θα είναι ένας γίγαντας αερίου τρεις φορές μεγαλύτερος από τον Δία.