NASA: Ακίνδυνο το πέρασμα αστεροειδούς στις 15 Φεβρουαρίου

Ενας μικρός αστεροειδής θα περάσει πολύ κοντά από τη Γη στις 15 Φεβρουαρίου και θα είναι ορατός ακόμη και με γυμνό μάτι από την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία.. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της NASA, ο αστεροειδής 2012 DA14  θα περάσει σε απόσταση αναπνοής από τη Γη, μέσα από τους επικοινωνιακούς δορυφόρους, σε ύψος μόλις 27,000 χιλιόμετρα.

Η ΝΑΣΑ διαβεβαιώνει ότι ο αστεροειδής αυτός, διαμέτρου 45 μέτρων, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συγκρουστεί με την Γη. Στο πιο κοντινό του σημείο ο αστεροειδής θα βρίσκεται σε απόσταση από τη Γη που αντιστοιχεί στο ένα δέκατο της απόστασης της Γης από το Φεγγάρι. Για περίπου 33 ώρες θα βρίσκεται ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη. Ταξιδεύει με ταχύτητα 28,100 χιλιόμετρα την ώρα.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα  σύγκρουσης, η NASA θα αρκεστεί στο να παρατηρήσει τον αστεροειδή. Το ραντάρ της ΝΑΣΑ που βρίσκεται στην έρημο της Καλιφόρνια θα παρατηρήσει τον αστεροειδή για τέσσερις ημέρες. Εκτός από τη ΝΑΣΑ, πολλά παρατηρητήρια ανά τον κόσμο αναμένεται να παρατηρήσουν τον αστεροειδή, κυρίως για να προσδιορίσουν τον ρυθμό περιστροφής και τη σύνθεσή του.

Αν και διαβεβαιώνουν ότι δεν θα συγκρουστεί με τη Γη, οι επιστήμονες εξηγούν ότι σε περίπτωση σύγκρουσης, θα απελευθερώνονταν 2,5 μεγατόνοι ενέργειας στην ατμόσφαιρα που θα προκαλούσε περιφερειακή καταστροφή.

Τον Απρίλιο ορατός ο Λέμον

Φαίνεται όμως ότι, το 2013 η ανθρωπότητα θα μπορέσει να θαυμάσει πολλούς όμορφους κομήτες. Στις  αρχές Απριλίου ο κομήτης  C/2012 F θα έχει προσεγγίσει τόσο πολύ τη Γη, ώστε οι κάτοικοι του Βόρειου Ημισφαιρίου θα είναι σε θέση να τον παρατηρήσουν με γυμνό μάτι.

Ο αστεροειδής αυτός ονομάζεται και Lemon (λεμόνι) καθώς έχει ένα ασυνήθιστα πράσινο χρώμα που δημιουργείται λόγω της σύστασης διατομικού άνθρακα και κυανίου στο φάσμα του . 

Ο C/2012 F κινείται εντελώς αθόρυβα και τώρα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 92 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, στο Νότιο Ημισφαίριο.