Επισκέπτης από το διάστημα στις 15 Φεβρουαρίου

Ο Απόφις μπορεί να έφυγε όμως ένας νέος επισκέπτης από το σκοτεινό διάστημα θα περάσει σε απόσταση αναπνοής από τη Γη μας στις 15 Φλεβάρη.

Πρόκειται για τον 2012 DA14 ο οποίος θα διασχίσει τον δακτύλιο όπου κινούνται οι δορυφόροι μετεωρολογίας και επικοινωνιών με γεωσύγχρονη τροχιά, οι δορυφόροι δηλαδή εκείνοι που κινούνται με ταχύτητα ίση με την ταχύτητα περιστροφής της Γης.

Οι ειδικοί της NASA εμφανίζονται καθησυχαστικοί αποκλείοντας οποιοδήποτε ενδεχόμενο ο αστεροειδής να συγκρουστεί με τη Γη. Καθώς όμως θα βρεθεί σε απόσταση 27.700 χιλιομέτρων εντός της γεωσύγχρονης τροχιάς δορυφόρων που βρίσκονται 35.800 χιλιόμετρα από τον Ισημερινό, δίνει μια εξαιρετική ευκαιρία παρατήρησης στους αστρονόμους.

Στο κοντινότερο σημείο του, ο αστεροειδής θα βρίσκεται στο 1/13 της απόστασης από τη Σελήνη και θα κινηθεί με ταχύτητα 7,8 χιλιομέτρων/ανά δευτερόλεπτο με κατεύθυνση από το βορρά στο νότο σχετικά με τη Γη.

Λόγω του μικρού του μεγέθους, από τα τηλεσκόπια ο 2012 DA14 θα φαίνεται σαν φωτεινή κουκκίδα ενώ οι καλύτερες λήψεις θα γίνουν από την Ινδονησία, αλλά και από ανατολική Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία.