Κλείσιμο εργοστασίων και απαγόρευση κυκλοφορίας στην Κίνα

Προσωρινό λουκέτο όλων των εργοστασίων και απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στο Πεκίνο επέβαλε το καθεστώς της Κίνας. Τα επίπεδα μόλυνσης της ατμόσφαιρας είναι ανησυχητικά υψηλά. Το τοξικό νέφος πλήττει πολλές πόλεις κυρίως στα βόρεια της χώρας.

Οι αρχές απηύθυναν επίσης προειδοποίηση προς τα 20 εκατομμύρια κατοίκων του Πεκίνου να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους εκτός σπιτιού εξαιτίας του νέφους.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών του Πεκίνου έκανε επίσης έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν τις περιοχές όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, καθώς ο ψυχρός, μολυσμένος αέρας έχει αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης της εποχικής γρίπης και άλλων μεταδιδόμενων μέσω του αέρα ιών.

"Τα παρόντα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι ανησυχητικά. Ο συνολικός αριθμός οχημάτων πρέπει να μειωθεί σταδιακά", είπε ο δήμαρχος του Πεκίνου, Ουάνγκ Ανσούν, αναφερόμενος στην πολιτική του Πεκίνου για τη μείωση του αριθμού των οχημάτων που κινούνται στους δρόμους της πόλης, ο οποίος έχει αυξηθεί σε 5,18 εκατομμύρια από 3,13 που ήταν το 2008.

Η κυβέρνηση έχει παραδεχτεί ότι οι εκπομπές καυσαερίων από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων είναι ένας από τους παράγοντες πρόκλησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πεκίνο.

Όπως μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, το Πεκίνο διέκοψε προσωρινά τη λειτουργία 103 εξαιρετικά ρυπογόνων εργοστασίων και απομάκρυνε από τους δρόμους της πρωτεύουσας το 30% των κυβερνητικών οχημάτων, αλλά η πόλη παραμένει επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων της.

Τα υψηλά επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πεκίνο έχουν προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης και ανησυχία στο κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο απέτυχε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων "Νέα Κίνα", οι αρχές της πρωτεύουσας πραγματοποίησαν σήμερα επείγουσα σύσκεψη για να λάβουν έκτακτα μέτρα.