Τοξικό νέφος: Η Κίνα έπαθε… hangover από την ανάπτυξη

Η Κίνα γκάζωσε πολύ όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη. Και τώρα το... καυσαέριο του οικονομικού εξπρές που “καβάλησε”, την πνίγει, την κάνει να ασφυκτιά.

Κατάφερε να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Αλλά κέρδισε και τη θέση της πιο μολυσμένης χώρας του κόσμου. Αυτή τη στιγμή, οι 16 από τις 20 πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στην Κίνα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση που πνίγει το Πεκίνο και άλλες πόλεις -υπό μορφήν τοξικού νέφους- είναι σε κάτι παραπάνω από ανησυχητικά επίπεδα: η περιεκτικότητα του αέρα σε επικίνδυνα σωματίδια είναι 40πλάσια (!) από το ασφαλές όριο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO). Μόλις το 1% των Κινέζων αναπνέει αέρα που είναι ασφαλής σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ.

Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, που είναι πλήρως ελεγχόμενα από την κυβέρνηση, καλούν το Κομμουνιστικό Κόμμα να αναλάβει επείγουσα δράση.

Σύμφωνα με τον WHO, περισσότεροι από 500.000 πρόωροι θάνατοι στη χώρα σχετίζονται με τη μόλυνση της ατμόσφαιρας -κυρίως καρκίνοι του αναπνευστικού.

Μωρά παιδιά διακομίζονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα

Το 80% της ρύπανσης στην Κίνα προέρχεται από την καύση άνθρακα για τις ανάγκες της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με επιστημονική έκθεση που δημοσιεύτηκε στα τέλη του 2012, κάθε χρόνο η ρύπανση στοιχίζει 110 δισ. δολάρια στο κράτος: κόστος περίθαλψης, κόστος χαμένων θέσεων εργασίας κλπ.

Και παρ' ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης άρχισαν να επιβραδύνουν, η Κίνα εξακολουθεί να πατά το γκάζι και να παράγει καυσαέρια, ακόμη και αν η μηχανή της πια δεν αποδίδει τόσο...