Η ατμοσφαιρική ρύπανση “γεννά” αυτιστικά παιδιά

Μια από τις παθήσεις που σε μεγάλο βαθμό παραμένει άλυτος γρίφος, ο αυτισμός, φαίνεται πως συνδέεται με τη ρύπανση του αέρα. Νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ακόμη μια, μοιραία συνέπεια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης: οι έγκυες γυναίκες που ζουν σε πολυσύχναστους δρόμους μεγάλων πόλεων ή κοντά σε λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας, όπου η ρύπανση του αέρα είναι αυξημένη εξαιτίας των αυτοκινήτων, αντιμετωπίζουν έως τριπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν αυτιστικό παιδί. Μάλιστα, η επικινδυνότητα δεν σταματά στην εγκυμοσύνη καθώς ανάλογα είναι τα ποσοστά του κινδύνου και για τα μωρά που μεγαλώνουν σε παρόμοιο περιβάλλον.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και του Νοσοκομείου Παίδων του Λος Άντζελες, συμπέραναν από τη μελέτη τους ότι τα αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά την εγκυμοσύνη και κατά το πρώτο έτος ζωής του μωρού σχετίζονται με ένα σημαντικά αυξημένο ποσοστό εμφάνισης αυτισμού.

Από τη μελέτη σε δείγμα 474 παιδιών διαπιστώθηκε ότι εκείνα που γεννήθηκαν σε περιοχές όπου οι εξατμίσεις των οχημάτων ρύπαιναν περισσότερο την ατμόσφαιρα, ήσαν αυτά που ήταν πολύ πιθανότερο να αναπτύξουν τη διαταραχή του αυτισμού, αντίθετα με όσα παιδιά ζούσαν σε περιβάλλον με καθαρό αέρα.

“Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι η ρύπανση του αέρα κάνει κακό στους πνεύμονές μας, ειδικά στα παιδιά. Τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε με ποιό τρόπο η ρύπανση της ατμόσφαιρας μπορεί να επηρεάσει και τον εγκέφαλο” αναφέρουν οι ερευνητές. Προηγούμενες εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει ότι η εισπνοή των αιωρούμενων μικρο-σωματιδίων στον αέρα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του οργανισμού και να κάνει ζημιά στον εγκέφαλο, ιδίως όταν βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.

Ο αυτισμός καλύπτει ένα ευρύ φάσμα διαταραχών, από την πλήρη αδυναμία επικοινωνίας και τη νοητική καθυστέρηση στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, έως τα πιο ήπια συμπτώματα, όπως αυτά του συναφούς συνδρόμου Άσπεργκερ. Τα περιστατικά αυτισμού αυξάνονται κατά τα τελευταία χρόνια διεθνώς, όπως επίσης και οι σχετικές επιστημονικές έρευνες.

Παρακαλούμε περιμένετε ...