Αποκωδικοποιήθηκε το DNA του ρεβιθιού

Είναι το δεύτερο πιο συχνά καλλιεργούμενο όσπριο στον κόσμο. 110 εκατ. στρέμματα σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι δεσμευμένα στην καλλιέργεια του, όμως οι επιστήμονες ελάχιστα γνώριζαν για αυτό.

Μια μεγάλη διεθνής επιστημονική κοινοπραξία ανακοίνωσε ότι αποκωδικοποίησε το γονιδίωμα του φυτού του ρεβιθιού, κάτι που δίνει ελπίδες να υπάρξουν μελλοντικά μεγαλύτερες γεωργικές αποδόσεις και ρεβίθια καλύτερης ποιότητας στα πιάτα των καταναλωτών.

Από οικονομική άποψη, αποτελεί τη βασική πηγή διαβίωσης για πολλούς φτωχούς αγρότες σε πολλές χώρες, όπως την Ινδία (που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και ταυτόχρονα καταναλωτής διεθνώς), την Αιθιοπία, την Τανζανία, την Κένυα κ.α.

Σήμερα χρειάζονται περίπου τέσσερα έως οκτώ χρόνια για να αναπτυχθεί μια νέα ποικιλία του ρεβιθιού με προορισμό τη διεθνή αγορά. Χάρη στην αποκωδικοποίηση του γονιδιώματός του, ο χρόνος αυτός μπορεί μελλοντικά να μειωθεί στο μισό, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο γενετικός χάρτης που προέκυψε, δείχνει τη δομή και τις λειτουργίες των περίπου 28.300 γονιδίων που απαρτίζουν το φυτό του ρεβιθιού, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη γενετική βελτίωσή του, κάτι που θα βοηθήσει στην επιβίωση των μικρο-παραγωγών της Ασίας και της υποσαχάριας Αφρικής, οι οποίοι απειλούνται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία.