Περιμένοντας τον κομήτη ISON

Πρόκειται ίσως για τον πιο λαμπερό κομήτη που θα δει ποτέ ανθρώπινο μάτι. Ο λόγος για τον κομήτη ISON, ο οποίος θα είναι ορατός από τη Γη στις 28 Νοεμβρίου 2013, σύμφωνα με το δίκτυο Fox News.

Οι Ρώσοι αστρονόμοι Αρτιόν Νοβιτσόνοκ και Βιτάλι Νέφσκι ανακάλυψαν τον κομήτη, περίπου πριν από τέσσερις μήνες, στις 21 Σεπτεμβρίου 2012, όταν ακόμη ήταν αχνός και μακρινός.

Προκειμένου να τον εντοπίσουν, οι δύο αστρονόμοι χρησιμοποίησαν ένα τηλεσκόπιο 15,7 ιντσών, το οποίο βρίσκεται στο Διεθνές Επιστημονικό Οπτικό Δίκτυο - στα αγγλικά International Scientific Optical Network (ISON) - στο Κισλοβόντσκ της Ρωσίας και από τα αρχικά του Κέντρου ονόμασαν το ουράνιο σώμα.

Επισήμως, ο ISON καταχωρήθηκε ως κομήτης C/2012 S1. Οι επιστήμονες αναμένουν, πως στις 28 Νοεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιήσει το πιο κοντινό του πέρασμα από τον Ήλιο, με την φωτεινότητά του ο ISON θα επισκιάσει το Φεγγάρι και θα φαίνεται με γυμνό μάτι ακόμη και την ημέρα.

Μετά από το πέρασμα του γύρω από τον Ήλιου, θα ISON φύγει για πάντα στο διαστρικό χώρο προς το "νέφος του Όορτ". Έτσι ονομάζεται μια γιγαντιαία σφαίρα, η οποία αποτελείται από τρισεκατομμύρια μεγάλα κομμάτια πάγου και περικλείει όλο το Ηλιακό σύστημα.

Μέχρι στιγμής ο κομήτης βρίσκεται πίσω από την τροχιά του Δία. Απομένει να δούμε εάν τελικώς ο ISON θα είναι ο πιο λαμπερός κομήτης που εθεάθη ποτέ από τον πλανήτη Γη. Τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον δύο περιπτώσεις κομητών "έκλεψαν" την παράσταση με τα φαντασμαγορικά τους περάσματα. Ο πρώτος ήταν ο Hale-Bopp το 1997 και ο δεύτερος ο McNaught το 2007.