Πετάμε το μισό φαγητό μας

Δραματικά υψηλά είναι τα νούμερα νέας βρετανικής μελέτης που δείχνουν ότι το 30 με 50 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων πάει χαμένο, αφού καταλήγει στη χωματερή.

Από τους 4 δισεκατομμύρια τόνους τροφίμων που παράγονται ετησίως σε όλο τον κόσμο, έως και το μισό δεν φτάνει ποτέ στο πιάτο μας , φανερώνει η μελέτη του Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί χάνεται σε κάποιο στάδιο από το χωράφι έως το ράφι, είτε επειδή οι καταναλωτές προτιμούν τα προϊόντα με άψογη εμφάνιση και σπαταλούν φαγητό στο σπίτι.

Ειδικά για την Ευρώπη και την Αμερική -τις περιοχές με την υψηλότερη διατροφική ασφάλεια- η μελέτη εκτιμά ότι τα νοικοκυριά πετούν τα μισά από τα τρόφιμα που αγοράζουν, ενώ ανάλογη είναι και η σπατάλη στο χωράφι. Στην περίπτωση της Βρετανίας, το ένα τρίτο των αγροτικών προϊόντων δεν συλλέγεται καν για λόγους εμφάνισης.

"Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, οι απώλειες εντοπίζονται στα πρώτα τμήματα της αλυσίδας παραγωγής, δηλαδή κάπου ανάμεσα στο χωράφι και την αγορά. Στις ώριμες, ανεπτυγμένες οικονομίες η σπατάλη οφείλεται στο προβληματικό μάρκετινγκ και στη συμπεριφορά των καταναλωτών" διευκρίνισε ο Δρ Τιμ Φοξ, επικεφαλής της μελέτης στο τμήμα Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Ινστιτούτου.

Ανάλογη ήταν μια εκτίμηση για τη σπατάλη στην περίπτωση των καταστημάτων εστίασης, την οποία δίνει ο Τομ Τάνερ της Ένωσης Βιώσιμων Εστιατορίων. Όπως αναφέρει στο BBC, τα εστιατόρια πετούν στα σκουπίδια το ένα τρίτο της τροφοδοσίας τους.

Φαίνεται όμως ότι το πρόβλημα της σπατάλης δεν έχει απασχολήσει όσο θα έπρεπε τις κυβερνήσεις: "Το απίστευτο είναι ότι δεν έχουν γίνει συστηματικές μελέτες για στη σπατάλη τροφίμων στο χωράφι είτε στη Βρετανία είτε σε άλλες χώρες της Ευρώπης ή στις ΗΠΑ, επισημαίνει ο Τρίστραμ Στιούαρτ, από την οργάνωση Feeding the 5000 για τη σπατάλη στα τρόφιμα.

Το 2075 ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει περίπου τα 9,9 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δηλαδή θα υπάρχουν στον κόσμο περίπου 2,9 δισεκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι να τραφούν απ' ό,τι σήμερα.