Το κόκκινο σκαθάρι ξαναχτυπά

Συναγερμό έχουν σημάνει οι αρχές του Ρεθύμνου μετά την έξαρση προσβολής που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα, από το σκαθάρι των φοινικοειδών. Ο δήμος εφιστά την προσοχή όλων των κατόχων φοινικοειδών και τους καλεί να κάνουν σχολαστικούς ελέγχους στα δέντρα τους και σε περίπτωση που αντιληφθούν ύποπτα συμπτώματα, όπως φαγώματα στα φύλλα, μορφές του εντόμου όπως κουκούλια, χαρακτηριστικό θόρυβο καθώς η προνύμφη τρώει το εσωτερικό του φοίνικα, να ενημερώσουν άμεσα το τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού ελέγχου, ώστε να λάβουν κατάλληλες οδηγίες αντιμετώπισης. 

Ενημερώνει, επίσης, πως όσοι έχουν φοινικοειδή στο τελικό στάδιο προσβολής από το σκαθάρι, να προβούν, σύμφωνα και με την ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία, στο κόψιμο, κάψιμο ή θάψιμο σε βάθος τουλάχιστον δύο μέτρων των κατεστραμμένων δέντρων. 

Το κόκκινο σκαθάρι των φοινικοειδών, Rhynchophorus ferrugineus, είναι έντομο των τροπικών χωρών της ΝΑ Ασίας. Η πρώτη αναφορά για το κόκκινο σκαθάρι των φοινικοειδών έγινε το 1891 στην Ινδία. 

Το 1992 επισημάνθηκε στην Αίγυπτο απ' όπου μεταφέρθηκε με αθρόες εισαγωγές φοινικοειδών στην Ισπανία το 1993. Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των ισπανικών αρχών στην ΕΕ να κηρυχθεί ως έντομο καραντίνας άμεσα, η αρμόδια επιτροπή της ΕΕ προέβη στην έκδοση της σχετικής οδηγίας στα κράτη μέλη μετά από 14 χρόνια, με αποτέλεσμα λόγω της καθυστέρησης να εξαπλωθεί εκτός από τη νότια Ισπανία και σε όλη την Ευρώπη.

Στην Κρήτη επισημάνθηκε για πρώτη φορά το 2005 στην περιοχή της Χερσονήσου λόγω των εισαγωγών προσβεβλημένων φοινικοειδών.