Μετεωρίτης από τον Άρη στη έρημο Σαχάρα

Τον πρώτο μετεωρίτη από τον πλανήτη Άρη υποστηρίζουν ότι εντόπισαν στη Σαχάρα επιστήμονες. Το πέτρωμα, ηλικίας 2,1 δισεκατομμυρίων ετών, περιέχει δέκα φορές περισσότερο νερό από κάθε άλλο πέτρωμα που προέρχεται από τον Κόκκινο Πλανήτη.

Ο μετεωρίτης που ακούει στο κωδικό όνομα NWA 7034 δεν μοιάζει με κανέναν από τους 110 "αρειανούς" μετεωρίτες που έχουν βρεθεί στη Γη . Έχει όγκο όσο μια μπάλα του μπέιζμπολ βάρος στα 319,8 γραμμάρια.

Kαθώς ο μετεωρίτης είναι σκούρος σε όλο το εσωτερικό του , οι επιστήμονες του έδωσαν το ψευδώνυμο "Μαύρη Καλλονή".

Ο μετεωρίτης NWA 7034 έφτασε στα χέρια επικεφαλής του Ινστιτούτου Μετεωριτών του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού στην Αλμπουκέρκη, το 2011 από έναν συλλέκτη που το είχε αγοράσει από έμπορο μετεωριτών στο Μαρόκο.

Παρότι οι πρώτες αναλύσεις δεν ήταν ενθαρρυντικές, περαιτέρω έρευνα έδειξε πως ο συγκεκριμένος μετεωρίτης έχει περίπου δέκα φορές περισσότερο νερό από άλλους μετεωρίτες που προέρχονταν από τον Άρη στα 6000 μέρη ανά εκατομμύριο. Μάλιστα προέρχεται από τον φλοιό του Κόκκινου Πλανήτη και όχι από το εσωτερικό όπως οι περισσότεροι που έχουν βρεθεί και -άγνωστο γιατί- προέρχονται από ηφαιστειακά ιζήματα που διαμορφώνονται στο εσωτερικό.

Παράλληλα είχε πολύ νάτριο και ποτάσιο όπως και τα δείγματα που συλλέγει το Curiosity στην επιφάνεια του Άρη.