Σουπιές αλλάζουν χρώμα στο δέρμα τους

Φαίνεται πως ο συγγενής του χταποδιού και του καλαμαριού, η σουπιά διαθέτει την ικανότητα να “μεταμφιέζεται”, αλλάζοντας χρώμα.

Μετά από μελέτες παρατηρήθηκε πως, όταν οι σουπιές κολυμπάνε κατά μήκος του πυθμένα, το δέρμα τους παίρνει ένα ελαφρύ μαύρισμα που ταιριάζει με τον πάτο της θάλασσας. Επιπλέον, όταν περιπλανούνται σε ένα στρώμα από άμμο, το δέρμα τους γίνεται ασπρόμαυρο, ενώ όταν πλησιάζουν μια μάζα από φύκια το ασπρόμαυρο σιγά σιγά εξασθενεί και αντικαθίσταται από τους χρωματισμούς του καφέ και του πράσινου.

Επιστήμονες μελέτησαν τις ικανότητες της σουπιάς να αλλάζει χρώμα. Πιο συγκεκριμένα την τοποθέτησαν μέσα σε ένα ενυδρείο, όπου υπήρχε μια σκακιέρα. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό, καθώς η σουπιά εμφάνισε ασπρόμαυρα τετράγωνα στην πλάτη της.

Επικεφαλείς της έρευνα ήταν οι Jonathan Rossiter και AndrewConn, μηχανικοί του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. Χαρακτηριστικά ανέφεραν πως η σουπιά χρωστάει το “ ταλέντο” της στα χιλιάδες κύτταρα που βρίσκονται στον οργανισμό της , ονόματι χρωματοφόρα. Τα κύτταρα αυτά εμπεριέχουν μικρούς σάκους γεμάτους από μαύρες , καφέ , κίτρινες και άλλες χρωματικές ουσίες. Όταν ο εγκέφαλος της σουπιάς δίνει σήμα να αλλάξει χρώμα , οι μυείς που περιτριγυρίζουν τους παραπάνω σάκους , αντιδρούν με ραγδαία ταχύτητα, τεντώνοντας τους και αφήνοντας τις χρωματικές ουσίες που υπάρχουν μέσα σε αυτά να καλύψουν μια επιφάνεια του σώματος της. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία το δέρμα της σουπιάς αλλάζει. Μάλιστα η εναλλαγή εξελίσσεται με ραγδαία ταχύτητα. Οι ειδικοί πιθανολογούν πως όλο αυτό τις βοηθάει για να ξεφεύγουν από τους “εχθρούς”, να γλιστράνε πάνω σε λείες επιφάνειες ή ακόμη και να βρίσκουν ταίρι.

Ο Jonathan Rossiter θεωρεί πως η δυνατότητα εναλλαγής χρωμάτων στο δέρμα της σουπιάς ανοίγει νέους ορίζοντες, για να εξελιχθεί το καμουφλάζ σε ένα νέο βελτιωμένο στάδιο.