Κρίση των… γκρίζων κροτάφων και για τους πίθηκους

Μπορεί οι άνδρες εκεί γύρω στην κρίσιμη καμπή των 40 έως 50 κάτι ετών να θεωρούν ότι φταίει ο γάμος, η καριέρα που δεν έκαναν, τα παιδιά τους, η τεχνολογία και μυριάδες άλλα που νιώθουν φρέσκοι σαν... μούμιες, αλλά μια νέα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι δεν θα πρέπει να νιώθουν μόνοι σε αυτό. Γιατί κρίση μέσης ηλικίας περνούν και οι ουρακοτάγκοι και οι χιμπαντζήδες.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη του πανεπιστημίου του Warwick, τα ποσοστά των χιμπαντζήδων και των ουρακοτάγκων που περνούν τη σχετική κρίσιμη ψυχολογική καμπή είναι τόσο υψηλά που πλέον θα πρέπει να θεωρείται ότι η όλη κρίση έχει βάση βιολογική και όχι ψυχο- κοινωνική.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, ο δείκτης ευτυχίας και ευημερίας τόσο για τους άνδρες, όσο και για κάποια είδη πιθήκων -όπως προκύπτει- ακολουθούν μια πορεία τύπου U, όπου περίπου στο μέσον της ζωής παρατηρείται το ναδίρ των θετικών συναισθημάτων και το κρεσέντο της κρίσης. Περισσότερες από 50 έρευνες που έχουν διεξαχθή από το 2002 έχουν δείξει ότι οι νέοι νιώθουν όμορφα λόγω ελπίδων για το μέλλον που ανοίγεται μπροστά τους ενώ οι ηλικιωμένοι λόγω συσσωρευμένης σοφίας και εμπειρίας ζωής.

Οι κοινωνικοί επιστήμονες θεωρούσαν ότι για τις κρίσεις στη μέση ηλικία ευθύνονταν κυρίως κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες. Εφόσον όμως και οι χιμπαντζήδες και ουρακοτάγκοι περνούν τέτοιες κρίσεις, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ίσως τελικά οι κρίσεις αυτές είναι ένα φυσικό κίνητρο- ώθηση που δίνει η φύση στους ανθρώπους αλλά και άλλα είδη ζώων στο μέσον της ζωής τους ώστε να μην παραιτηθούν αλλά να επιθυμούν να πετύχουν περισσότερα μεταλαμπαδεύοντας τη γνώση και την εμπειρία τους στους νεότερους.