Διάβασαν το DNA της κοινής μύγας

Το γονιδίωμα της κοινής μύγας (που όλοι κυνηγάμε και διώχνουμε συχνά πυκνά μέσα από τα σπίτια μας) κατάφεραν να διαβάσουν οι επιστήμονες μιας διεθνούς ομάδας.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η αποκάλυψη των γενετικών μυστικών της οικιακής μύγας θα δώσει νέες πληροφορίες, που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος και, κυρίως, θα οδηγήσουν σε καλύτερο έλεγχο του εν λόγω εντόμου, το οποίο αφενός μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό και αφετέρου πηγή μόλυνσης.

Η οικιακή μύγα (Musca domestica) αρέσκεται να ζει σε περιττώματα ανθρώπων και ζώων. Παίζει σημαντικό ρόλο στην αποσύνθεση και διάσπαση αυτών των περιττωμάτων, αλλά και στην μετάδοση περισσότερων από 100 ανθρωπίνων νόσων, όπως η φυματίωση, ο τυφοειδής πυρετός και το τράχωμα (εξαιτίας του οποίου 6 εκατ. παιδιά τυφλώνονται στον κόσμο κάθε χρόνο).

Καθώς η ζωή της μύγας και των ανθρώπων διασταυρώνεται πολύ συχνά, η ανάγνωση του γονιδιώματός της φέρνει στο φως εκείνα τα γονίδια που επιτρέπουν στις μύγες να ζουν σε τοξικά περιβάλλοντα και να επιβιώνουν χωρίς πρόβλημα. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι, κατανοώντας πώς οι μύγες αποκτούν ανοσία έναντι τόσων παθογόνων μικροοργανισμών, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίων για τις ανθρώπινες παθήσεις.