Τα φυτά “τρώνε” πολύ περισσότερο διοξείδιο από όσο νομίζαμε

Οι επιστήμονες φαίνεται πως είχαν υποτιμήσει τη συμβολή των φυτών στο να διατηρείται ο αέρας στον πλανήτη μας καθαρός. Όπως διαπιστώνει νέα επιστημονική μελέτη, τα δέντρα και τα φυτά απορροφούν 16% περισσότερο οξυγόνο από ό,τι είχαν δείξει τα μέχρι σήμερα επιστημονικά μοντέλα.

Το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί μέχρι σήμερα τα κλιματολογικά μοντέλα συστηματικά υπερεκτιμούσαν τον ρυθμό αύξησης του διοξειδίου στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. Επιπλέον, δείχνει ότι τα φυτά αποτελούν έναν ακόμη σημαντικότερο σύμμαχο κατά της κλιματικής αλλαγής σε σχέση με τις έως τώρα εκτιμήσεις. Περίπου το μισό διοξείδιο που παράγεται, καταλήγει στους ωκεανούς ή απορροφάται από τα φυτά.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), συμπέραναν ότι σαφώς περισσότερο αέριο απορροφάται από αυτά.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι μεταξύ 1901 - 2100 η ποσότητα διοξειδίου που συνολικά θα έχει αφαιρεθεί από την ατμόσφαιρα χάρη στα φυτά, θα είναι 1.057 δισεκατομμύρια τόνοι, έναντι 915 δισεκατομμυρίων τόνων που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση (αύξηση 16% έως 17%).

Πάντως, άλλοι ειδικοί ανέφεραν ότι, παρά τον νέο υπολογισμό, που πιθανώς θα οδηγήσει σε μελλοντική αναθεώρηση των κλιματολογικών μοντέλων, είναι μάλλον απίθανο να αλλάξει κάτι στις δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής. Αν και η νέα έρευνα δείχνει ότι ίσως είναι ελαφρώς ευκολότερο να επιτευχθεί ο βασικός στόχος συγκράτησης της αύξησης του διοξειδίου έως τους δύο βαθμούς Κελσίου, σε κάθε περίπτωση οι περικοπές των αερίων του θερμοκηπίου που θα χρειαστούν, δεν παύουν να είναι πολύ μεγάλες.

Σχετικά Tags
Γη