Η τρύπα του όζοντος… συνέρχεται

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα σημάδια για το στρώμα του όζοντος που προστατεύει τον πλανήτη μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η τρύπα του όζοντος, όχι μόνον σταμάτησε να μεγαλώνει αλλά όπως φαίνεται, το στρώμα αυτό πυκνώνει και πάλι. Καταγράφεται πλέον μια σαφής τάση αύξησης του όζοντος στη στρατόσφαιρα, σε ύψος περίπου 42 χιλιομέτρων, με μέσο ρυθμό πάνω από 3% ανά δεκαετία, ενώ και το συνολικό όζον σε όλη την ατμόσφαιρα φαίνεται να αυξάνει.

Πάντως, ακόμη και με αυτούς τους ρυθμούς θα χρειαστούν 10 χρόνια μέχρι η τρύπα του όζοντος, πάνω από την Ανταρκτική, να αρχίσει να συρρικνώνεται, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έκθεση από 300 ερευνητές του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).

Το πολύτιμο στρώμα του όζοντος είναι ασπίδα προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Χωρίς αυτήν, όλοι οι άνθρωποι θα παθαίναμε καρκίνο εξαιτίας της ακτινοβολίας αυτής.

Η τρύπα του όζοντος έφθασε να έχει έκταση - ρεκόρ περίπου 30 εκατομμυρίων τετραγωνικών μιλίων το 2006, ενώ σήμερα έχει έκταση γύρω στα 20 εκατομμύρια, αρκετά μεγάλη για να χωρέσει το φεγγάρι.  

Σχετικά Tags
Γη