Ατμοσφαιρική ρύπανση από… κοκαΐνη και μαριχουάνα

Μολυσμένος είναι ο αέρας οκτώ ιταλικών πόλεων, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της χώρας. Όμως, οι αρχές δεν εντόπισαν τους συνήθεις ρυπαντές: διοξείδιο του άνθρακα, χλωράνθρακες κλπ αλλά κοκαΐνη και μαριχουάνα. Έτσι, θα αξιοποιήσουν τα ευρήματα για να μάθουν περισσότερα για τις όχι και τόσο... υγιεινές συνήθειες των Ιταλών.

Οι πόλεις που μυρίζουν... παρανομία είναι η Μπολόνια, η Φλωρεντία, το Μιλάνο, η Νάπολη, το Παλέρμο, η Ρώμη το Τορίνο και η Βερόνα. Οι επιστήμονες βέβαια ξεκαθαρίζουν ότι τα επίπεδα ναρκωτικών που ανιχνεύθηκαν στον αέρα, αν και μετρήσιμα, είναι χαμηλά και δεν προκαλούν επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων ή των επισκεπτών των πόλεων.

Υψηλότερες συγκεντρώσεις ναρκωτικών στον αέρα ανιχνεύθηκαν στο Τορίνο και οι χαμηλότερες στο Παλέρμο. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις μαριχουάνας ανιχνεύθηκαν στη Φλωρεντία. Εκτός από ναρκωτικά, οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης ίχνη καφεΐνης και νικοτίνης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αντίστοιχα με εκείνα μελέτης που διεξήχθη το 2006 και επίσης εντόπισε ίχνη κοκαΐνης στον αέρα της Ρώμης.