Εντοπισμός και προστασία των ταράνδων και των πιγκουίνων από μακριά!

Η Σιβηρία είναι η πατρίδα των ταράνδων, καθώς εκεί ζουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο ζώα. Το να μελετηθεί όμως η κίνηση των κοπαδιών τους είναι κάτι πολύ δύσκολο, τα τελευταία χρόνια. Καθώς η από αέρος παρακολούθηση κοστίζει πολύ, οι επιστήμονες δοκιμάζουν τώρα μια εναλλακτική μέθοδο.  

Το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Σιβηρίας τρέχει αυτή την περίοδο ένα πρόγραμμα που εφοδιάζει τους ταράνδους με περιλαίμια που μεταδίδουν δορυφορικά την κίνησή τους, τους δρόμους που ακολουθούν και τις συνήθειές τους.

"Η συσκευή τοποθετείται στο ζώο και ενεργοποιείται, αφαιρώντας το μαγνήτη που είναι τοποθετημένος πάνω της. Από τη στιγμή εκείνη, η συσκευή αρχίζει να στέλνει τις συντεταγμένες με τη βοήθεια του δέκτη πλοήγησης και να μεταδίδει τις συντεταγμένες GPS" δήλωσε στο Euronews ο κατασκευαστής των περιλαιμίων, Αλεξάντερ Σάλμαν.

Επειδή η λαθροθηρία ακμάζει, τα περιλαίμια θα βοηθήσουν τις αρχές να αναπτύξουν στρατηγικές για την προστασία των κοπαδιών.

Μια διαφορετική τεχνολογία εντοπισμού ζώων, έχει αναπτυχθεί στην Αυστραλία, και πιο συγκεκριμένα σε πιγκουίνους, που ζουν σε έναν ζωολογικό κήπο.

Οι ερευνητές έχουν τοποθετήσει μικρές συσκευές GPS και επιταχυνσιόμετρα στα πουλιά για να παρακολουθήσουν τον τρόπο που αναζητούν την τροφή τους, έτσι ώστε να κατανοήσουν πώς συμπεριφέρονται στην άγρια φύση. Παράλληλα, αναλύουν μέσα από τα δεδομένα που συγκεντρώνονται, τον τρόπο που κολυμπούν οι πιγκουίνοι.

"Τοποθετούμε αυτούς τους καταγραφείς -επιταχυνσιόμετρα στους πιγκουίνους του Ζωολογικού Κήπου Ταρόνγκα, για να καταλάβουμε πώς κινούνται τα πουλιά στον τρισδιάστατο χώρο, μέσα στο νερό, όταν δεν μπορούμε να τα παρατηρήσουμε" εξήγησε η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Μακκουέρι, Τζέμα Κάρολ.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι μικροί πιγκουίνοι κινδυνεύουν πολύ, όταν τους αλλάζουμε τις συνήθειες ζωής τους. Γι’ αυτό και αποτελούν ένα εξαιρετικό δείκτη της καλής κατάστασης των ωκεανών.