Γούνα: Η μόδα του… αίματος καλά κρατεί στην Ευρώπη

Τι και αν από τη δεκαετία του 1990 κορυφαία μοντέλα όπως η Ναόμι Κάμπελ και η Σίντι Κρόφορντ πόζαραν γυμνά στο πλαίσιο της εκστρατείας με το σύνθημα "Καλύτερα γυμνή παρά με γούνα", με στόχο την καταπολέμηση της ματωμένης μόδας της γούνας...

Είκοσι και πλέον χρόνια μετά η μόδα του αίματος καλά κρατεί και κυρίως (άσχετα με το τι θα πιστεύαμε ίσως) στην Ευρώπη.

Την τελευταία δεκαετία παρουσιάζεται σταθερή αύξηση στη ζήτηση για γούνες και γούνινα αξεσουάρ από αλεπού και βιζόν. Σε χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, η γούνα εξακολουθεί να θεωρείται σύμβολο υψηλού κοινωνικού και οικονομικού στάτους. Σύμφωνα με το fashionista.com, το 70% των σχεδιαστών μόδας χρησιμοποίησαν γούνα στις φθινοπωρινές-χειμερινές κολεξιόν του 2013. Και η τάση αναμένεται να ενισχυθεί.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις περίπου 66 εκατομμύρια ζώα εκτρέφονται σήμερα για τη γούνα τους.

Στις πρώτες θέσεις της παραγωγής γούνας είναι χώρες της Ευρώπης. Πρώτη από όλες η Δανία με τις εξαγωγές βιζόν να αγγίζουν μόνον πέρυσι το 1,7 δισ. ευρώ!

Στη Σουηδία, επίσης, τα εκτροφεία αυξάνονται το τελευταίο διάστημα για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια.

Τα ζώα που εκτρέφονται για τη γούνα τους τελικά σκοτώνονται είτε μέσω χημικών αερίων είτε μέσω ηλεκτροπληξίας.

Ορισμένες χώρες πάντως έχουν αρχίσει να αναθεωρούν πάνω στο θέμα αυτό. Η Ολλανδία, που σήμερα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός βιζόν, θα απαγορεύσει πλήρως αυτή την παραγωγή της από το 2024.

Η Νορβηγία, στην οποία αντιστοιχεί το 1% της παγκόσμιας παραγωγής βιζόν και το 4% της παραγωγής γούνας, έχει θέσει το θέμα σε δημόσιο διάλογο μέχρι το Δεκέμβριο του 2014: τα εκτροφεία είτε θα απαγορευτούν είτε θα συνεχίσουν να λειτουργούν με πιο βιώσιμο τρόπο.

Το παρακάτω βίντεο είναι της αυστριακής οργάνωσης Vier Pfoten και τραβήχτηκε σε εκτροφείο της Φινλανδίας, πρώτης χώρας σε παραγωγή γούνας αλεπούς. Στόχος ήταν να καταδείξει τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες ζουν τα ζώα.