Τα φυτοφάρμακα απειλούν τις μέλισσες

Τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία σκοτώνουν τις μέλισσες-εργάτριες και καταστρέφουν την ικανότητά τους να συλλέγουν τροφή, πράγμα που σημαίνει ότι οι αποικίες που είναι ζωτικής σημασίας για την επικονίαση των φυτών είναι πιθανό να εκλείψουν, σύμφωνα με μαι νέα μελέτη.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει εκτιμήσει ότι το 1/3 όλων των λαχανικών που κατανωλώνουν οι άνθρωποι εξαρτώνται από την επικονίαση των μελισσών και επιστήμονες παρατηρούν με αμηχανία την κατακόρυφη πτώση του αριθμού των μελισσών, τα τελευταία χρόνια, κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Για να καταλήξουν σε αυτό συμπέρασμα Βρετανοί επιστήμονες εξέθεσαν αποικίες περίπου 40 μελισσών, οι οποίες είναι μεγαλύτερες από τις κοινές μέλισσες που παράγουν μέλι, σε φυτοφάρμακα νεονικοτινοειδών και πυρεθροειδών για τέσσερις εβδομάδες σε επίπεδα παρόμοια με αυτά που επικρατούν στους αγρούς,

Τα νεονικοτινοειδή είναι χημικά που μοιάζουν με τη νικοτίνη και χρησιμοποιούνται για προστασία διαφόρων καλλιεργειών από ακρίδες, αφίδες και άλλα ζιζάνια.

“Η χρόνια έκθεση βλάπτει τη φυσική συμπεριφορά αναζήτησης τροφής και αυξάνει τη θνησιμότητα των μελισσών-εργατριών, οδηγώντας σε σημαντικές μειώσεις στην ανάπτυξη του γένους και τη διαδοχή των αποικιών”, έγραψαν οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στο περιοδικό “Nature”.

Η έκθεση σε ένα συνδυασμό των δύο φυτοφαρμάκων “ενισχύει την τάση να εκλείψουν οι αποικίες” σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Λονδίνου Royal Holloway.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το Μάρτιο στο περιοδικό “Science” έδειξε για πρώτη φορά ότι τα φυτοφάρμακα βλάπτουν σοβαρά τις μέλισσες.